Katalog

Naše produkty

Aromatické koření 

široký výběr semen aromatického koření

  • Anýz
    Anýz

    Anýz má léčivý účinek a jeho odvar se používá proti kašli, nespavosti, při žaludečních nevolnostech a zlepšuje chuť k jídlu, dětem se z něj připravuje čaj na uvolnění větrů, přidává se do zelných pokrmů jako prostředek na dobré zažívání bez plynatosti. Olej uvolňuje křeče a působí preventivně proti infekcím, především v žaludku a ve střevech, rozpouští hleny, zklidňuje kašel a mírně utišuje bolesti. Původ je domácí.

  • Aromatické byliny - směs
    Aromatické byliny - směs

    Směs aromatických bylin, která zaručí. že se Vaše kuchyně promění ve voňavé království!  Vlastní bylinky Vám bude každý závidět nejen pro to, jak provoní váš byt, ale hlavně pro to, jak ochutí jídlo, které uvaříte a hlavně mu dodá zdravé vitamíny a minerály. Bylinky si můžete vysít přímo na záhon, čímž vytvoříte romantické zákoutí, které léčí a přináší dobrou náladu samo o sobě. Jistě si pohledem na záhonek s levandulí, bazalkou a oreganem v hlavě vyvoláte vzpomínku na dovolenou ve Středomoří. 

  • Bazalka
    Bazalka

    Bazalka je nízká jednoletá bylina. Vyžaduje vlhkou, výživnou půdu a přímé slunce. Čerstvé nebo sušené listy se používají jako univerzální koření. Pěstují se formy s listy zelené a červené barvy. Odlišné je také aroma - od typické vůně bazalky po skořicovou a citrónovou. Různé barevné formy působí v kontejnerech velmi dekorativně. Pěstována je jako okrasná rostlina do okenních truhlíků, kde je kromě vůně vítána i její schopnost odpuzovat mouchy. Protože je to teplomilná letnička, vyséváme ji v březnu až dubnu do truhlíku.

  • Bedrník
    Bedrník

    Vytrvalá rostlina dorůstající výšky až 60 cm. Kvete od června do října. roste na loukách, pastvinách, ve světlých lesích a křovinách, na mezích a náspech. Vyhledává místa se suchou a kamenitou půdou a s nižším obsahem živin. Mladé listy s užívají jako koření do polévek a omáček především ve středomořské kuchyni.

  • Dobromysl Oregano
    Dobromysl Oregano

    Dobromysl obecná známá jako koření oregano pocházející ze Středozemí roste na našich loukách. V zahradě se pěstuje od nepaměti jako zázračně léčivé koření.  Dobromysl je divoká rostlina. Roste na loukách a stráních od nížin do střední poloh. V zahrádce se pěstuje také, často pod označením oregano. Byly vyšlechtěny mnohé kultivary se silnější chutí, nízké, zakrslé, s pestrými lístky. 

  • Fenykl
    Fenykl

    Fenykl je velmi populární bylinou, která se užívá již velmi dlouho. V lidové medicíně se používá na vyvolání menstruace a podporu laktace. Po celá staletí byla užívána semena na povzbuzení chuti k jídlu a jako lék proti nadýmání při plynatosti, trávicích problémech a kolice u dětí. Dokáže také účinně omezit střevní křeče.

  • Kardamovník
    Kardamovník

    Rostlina vyžaduje zastíněné stanoviště v bylinném patře tropických deštných pralesů s ročními srážkami v rozmezí 3000 až 4000 mm a s trvale vlhkou půdou. Optimální teplota pro růst se pohybuje kolem 22 °C, nesnáší teploty pod 10 °C. Kvete a jeho plody dozrávají pouze v oblasti tropů. Využívá se oddenek, plody a semena, případně éterický olej z nich připravovaný. Tobolky jsou ceněným kořením, které se prodává zelené, bělené nebo sušené na slunci. Mleté koření se nazývá kardamom, které je také jednou složkou indického kari.

  • Kmín
    Kmín

    Kmín je jedno z nejstarších používaných evropských koření. Používání kmínu je doloženo už ze starověku. Dnes se kmín běžně přidává do pokrmů obsahujících chilli, do kari, salsy a různých omáček, používá se na pečení drůbeže, vepřového i hovězího masa, na ryby. Přímo se kmín používá na ochucení polévek a do dušených pokrmů, salátů a při výrobě uzenin. Kmín je i součástí tradiční mexické kuchyně.

  • Kopr
    Kopr

    Kopr vonný je bylinou, jež byla pěstována po mnohá staletí. Nejen pro Egypťany, ale i pro ostatní národy Přední Asie byl léčivou drogou, ale také hodnotnou surovinou užívanou k placení daní. Jedinečnou vlastností kopru je odolnost vůči nízkým teplotám a tolerance ke krátkému dni, takže je možné jej rychlit již z nejčasnějších jarních výsevů. Můžete ho vysévat spolu s hlávkovým salátem nebo ředkvičkami. Po sklizni brzy uvolní místo hlavní plodině.

  • Koriandr
    Koriandr

    Koriandr byl znám už ve starověkém světě, byl součástí kořeněných vín a léčivých přípravků, taktéž byl jednou z ingrediencí nápojů lásky. Toto koření je součástí oblíbeného kari koření a používá se hlavně v asijské, jihoamerické a mexické kuchyni. Listy koriandru jsou bohaté na vitamíny skupiny B – konkrétně B1 a B2, vitamín A a vitamín C. Budete-li si chtít dát jarní detoxikační kůru, nezapomeňte na koriandr, má totiž pozitivní vliv na trávení (působí například proti nadýmání), ničí škodlivé bakterie ve střevech a pročišťuje tak organismus. 


     
  • Libeček
    Libeček

    Libeček lékařský je vynikající koření a v tradiční české kuchyni měl odjakživa své místo. Nejoblíbenější a také nejčastěji pěstovaný býval v Podkrkonoší, jeho obliba v současné době opět trochu stoupla. Mít libeček na zahradě znamená nejen zásobu koření, ale i léčivo na mnoho obtíží. Využít se dají nejen listy, ale i semena. Výrazná vůně libečku připomíná polévkové koření, k jehož přípravě se rostlina využívá.

  • Majoránka
    Majoránka

    Majoránka pochází z Přední Asie a Středomoří, ovšem dnes se pěstuje a používá celosvětově. Je to vytrvalá keříčkovitá bylina z čeledi hluchavkovitých, dorůstá do výšky 20 až 40 centimetrů. Vzpřímeně rostoucí lodyhy jsou porostlé šedozelenými plstnatými lístky. U nás není schopna přečkat tuhou zimu, proto se pěstuje jako letnička, tedy každý rok se vysévá znova. Kvete od června do srpna drobnými bílými nebo růžovými kvítky seskupenými v kláscích. Celá rostlina je silně aromatická.

  • Pelyněk
    Pelyněk

    Pelyněk byl používán už v antice a od 12. století je uváděn jako významné žaludeční amarum povzbuzující chuť k jídlu. Přidává se do čajových směsí a tvoří součást aperitivů a hořkých žaludečních likérů. Používá se při střevních kolikách, při nedostatku žaludečních kyselin, při žlučníkových kolikách a proti hlístům. Bylina má kořenitý zápach a silně kořenitou hořkou chuť.

  • Rozmarýn
    Rozmarýn

    Rozmarýnka je právem považována za jednu z nejpůvabnějších bylinek. Také její povzbudivá, osvěžující vůně s nádechem pryskyřic je velmi podmanivá. Lze ji snadno pěstovat v přenosných nádobách, je krásná i užitečná. Do pokoje, na balkón, na zahradu i do kuchyně vnese atmosféru slunného středomoří.

  • Šalvej
    Šalvej

    Šalvěj je tajemná bylinka, kterou používali léčitelé a bylináři odnepaměti. Přidávala se například do očistných vykuřovadel. Je to bylina silná, a proto je dobré prostudovat si její účinky. Šalvějí se pěstuje několik druhů a asi nejznámější je šalvěj lékařská. Je možné ji sbírat po celou dobu vegetace – tedy v létě. Sbírají se listy, anebo celé vršky šalvěje. Po usušení můžeme listy přidávat do masitých pokrmů, anebo z nich připravovat nálev. Šalvěj je dobrá na pleť a omezuje i tvorbu lupů

  • Saturejka
    Saturejka

    Saturejka, podobně jako mnoho dalších aromatických bylin, dovede díky vonným silicím optimalizovat trávení. Působí také dezinfekčně i mírně tonizačně. Staří Římané si jí cenili dokonce i jako afrodisiaka, pročež dostala jméno satyrova rostlina. Má příjemnou, mírně štiplavou, kořenitou vůni, která připomíná zemitější tymián i oregáno. Je součástí proslulé provensálské směsi koření.

  • Tymián
    Tymián

    Jižní dvojče naší mateřídoušky je proslulé svou silnou, nezaměnitelnou vůní. Vyplatí se mít čerstvé snítky stále po ruce, tymián je krásní bylinka a čerstvé listy prvotřídní a zdravé koření. Tymián je pěstován v mnoha podobách a varietách, nejaromatičtější odrůdy se pěstují ve Středomoří. Houževnaté stonky tymiánu tvoří poléhavé keříky. Jakmile se tymián ujme, můžeme ho na jednom místě nechat mnoho let. Citronový tymián také tvoří keříky a pěstuje se stejně jako tymián obecný.

  • Vavřín - bobkový list
    Vavřín - bobkový list

    Vavřín, bobkový list, můžete pěstovat jako půvabnou přenosnou rostlinu. Od jara do podzimu bude strážit vchod do domu, zkrášlovat terasu. Jeho listy jsou nepostradatelným kořením v mnoha jídlech, podporují také zdravé trávení. V koupeli pak ulevují bolestivým a ztuhlým svalům. Čerstvé jsou nelepší!

  • Pažitka
    Pažitka

    Pažitka pobřežní neboli šnytlík je vytrvalou trsnatou rostlinou. Listy pažitky jsou zdrojem vitamínu C. Má cibulové aroma, které povzbuzuje chuť k jídlu a podporuje trávení. Používá se čerstvá, ale nedoporučuje se v sušeném stavu, protože ztrácí své aroma.

  • Petrželka
    Petrželka

    Jsou dva druhy zelené petrželky - hladká a kudrnka. Kudrnka by měla být používaná spíše jen kvůli estetice, chuťově i prospěšně je lepší hladkolistá petrželka. Petrželka je používá čerstvá, sušená či mražená. Její pěstování je jednoduché a její použití velice široké.

  • Agastache
    Agastache

    Název rostliny je odvozen z řeckého agathos, což znamená obdivuhodný. Agastache pochází z amerického kontinentu, konkrétně z Mexika nebo jihozápadu USA. V našich podmínkách roste spíše jako krátkověká trvalka nebo snadno se vysemeňující letnička.

na stránku
Zobrazeno 1 - 23 z 117 produktů
  • 44 Kč Skladem
    Sezam indický - semena Sezamu - Sesamum indicum Tato prastará jednoletá rostlina se pěstuje především v Číně, Indii, Mexiku či Barmě. Je to jedno z nejstarších koření na světě. Květy má krásné bílo růžové. Lístky jsou malé, světle zelené. Rostlina dorůstá 1,5 metru. Toto koření se používá především v indické kuchyni.
  • 25 Kč Skladem
    Bazalka pravá Spice - semena Bazalky - Ocimum basilicum Spice Basil Bazalka pravá má silnější aroma než běžné odrůdy Bazalek. Svou chutí připomíná perníkové koření, je sladce kořeněná. Používá se při dochucování ovocných salátů.
  • 46 Kč Skladem
    Kardamovník šípový černý - semena Kardamovníku - Amomum subulatum Tento druh stále zeleného Kardamovníku pochází z Himalájí, kde dosahuje výše 1,7m. V našich klimatických podmínkách ho můžeme jen pěstovat jako pokojovou rostlinu.
  • 38 Kč Skladem
    BIO fenykl kořeninový - bio semena Fenyklu - Foeniculum ssp. BIO fenykl je koření pro dochucení salátu, masa nebo ryb. Jedná se o dvouletku s chutí jeně anýzovou. Když se stonky rostliny oloupou, lze BIO fenykl použít jako zimní zeleninu. Tu je však třeba na podzim zahrnout zeminou kvůli mrazu.  
  • 52 Kč Skladem
    BIO Fenykl bulvový Finale - semena fenyklu - Foeniculum Tato odrůda fenyklu se silným aroma má skvělou chuť. Může být zpracovávána různými způsoby, jako je dušení nebo grilování. Často se přidává k polním salátům či k okurkách a nebo jako čerstvý do salátů. BIO Fenykl bulvový vyžaduje slunné místo. Požít můžeme i fóliovník, kam vyséváme v březnu. Výsev...
  • 17 Kč Skladem
    Bazalka pravá - semena Bazalky - Ocinum basilicum Tato jednoletá bylina má malé, silně vonící listy. Bazalka má ráda teplé stanoviště na slunci. Abychom docílili dvou sklizní, ponecháme rostlinku 15 cm nad zemí, poté stonek s listy opět obroste a můžeme podruhé sklízet. Používáme ji jak čerstvou, tak i sušenou do masitých i zeleninových pokrmů. Obsah...
  • 47 Kč Skladem
    Kardamovník - semena Kardamomu - Elettaria cardamomum Kardamom má svou domovinu v Přední Indii, ale nalezneme ho i na Srí Lance nebo Guatemale. Tam, odkud pochází, dorůstá před dva metry. Jedná se o vytrvalou rostlinu. Používáme ho v kuchyni při dochucování pokrmů nebo také v lidovém léčitelství. Je vhodným lékem proti plynatosti.
  • 22 Kč Skladem
    Bazalka trpasličí pravá - Ocimum basilicum - semena bazalky Pro Bazalku trpasličí pravou je typická citrónová vůně. Hodí se k pěstování v nádobkách. Tímto druhem Bazalky se dochucují masité i zeleninové pokrmy.
  • 21 Kč Skladem
    Benedikt lékařský - semínka léčivek - Cnicus benedictus - 10 ks Tento léčivý bodlák je letničkou kvetoucí po celé léto až do začátku podzimu. Sklízí se nať před kvetením, ta se pak používá jako přídavek do čajových směsí. Povzbuzuje chuť k jídlu.
  • 18 Kč Skladem
    Bedrník obecný - semena Bedrníku - Pimpinella saxifraga Vypěstujte si s námi tuto jednoduchou, víceletou a na pěstování nenáročnou rostlinu. Používáme její čerstvé mladé lístky k dochucování salátů, omáček nebo jako přísadu do bylinkového másla. Léčivá rostlina Bedrník je celá jedlá. Kořeny mající chuť po Anýzu se hodí do likéru, malé kořínky jsou vhodné...
  • 17 Kč Skladem
    Fenykl kořeninový - semena Fenyklu - Foeniculum vulgare Fenykl kořenový je dvouletá vytrvalá bylina. Pěstujeme ho pro semena, která používáme jako koření při dochucování ryb, masitých pokrmů či salátů. Chuťově se podobají anýzu. Oloupané stonky můžeme používat jako zimní zeleninu. Na podzim přihrneme Fenykl zeminou. Obsah balení cca 150 ks
  • 23 Kč Skladem
    Kmín římský - semena Kmínu - Cuminum cyminum Kmín římský má velice intenzivní aroma a u nás se používá jako koření do likérů, nápojů nebo se přidává do jídel jako je kuskus. Tato jednoletá rostlina je známá především v muslimských a arabských zemích nebo na blízkém Východě. Tento druh kmínu má výraznější chuť než nám známý kmín černý a podporuje chuť k...
  • 16 Kč Skladem
    Pelyněk Černobýl - semena Pelyňku - Artemisia vulgaris Pelyněk Černobýl je trvalka, která najde své uplatnění v kuchyni, ale i v léčitelství. Je vynikající na podporu trávicího ústrojí, tlumí křeče a pozitivně působí při menstruačních bolestech. V kuchyni najde své využití jako kořenící přípravek do polévek či masitých pokrmů.
  • 17 Kč Skladem
    Anýz - semena Anýzu - Pimpinella anisum Tuto jednoletou bylinu používáme především jako koření, ale jsou známé i její léčebné účinky. Dochucujeme jím ryby, saláty i polévky. Používá se i do sirupů proti kašli. Olej z Anýzu pomáhá při uvolňování křečí a preventivně působí proti infekcím. Obsah balení cca 300 ks
  • 17 Kč Skladem
    Aromatické byliny - směs - semena Bylin Směs aromatických bylin se používá především v kuchyni na úpravu jídel. Semínka vyséváme přímo na slunné místo.
  • 22 Kč Skladem
    Fenykl sladký je známý a oblíbený především v Itálii nebo Francii. U nás se zatím řadí mezi neznámou zeleninu. Jeho hlíza má bělozelenou barvu. Fenykl sladký je typický svou fenyklovou vůní a jedinečným tvarem. Jeho anýzovou chuť dodávají silice anetol a nehořký fenchol. Dosahuje výše okolo půl metru. Tuto dvouletku sklízíme již po prvním roce, když ještě...
  • 23 Kč Skladem
    Tymián francouzský letní - semena Tymiánu - Thymus vulgaris Jedná se o menší odrůdu aromatického tymiánu. Jeho použití se najde v kuchyni i v léčitelství, kdy pozitivně působí na zažívání. V kuchyni se spotřebovávají listy a to do masitých jídel. Listy můžeme i sušit. Tato odrůda má užší šedivé listy obsahující více esenciálních olejů než Tymián obecný....
  • 29 Kč Skladem
    Mařinka vonná - semena mařinky - Asperula odorata Jak již název naznačuje, jedná se o rostlinku, která krásně voní. Je šikovná na balkón, terasu i záhon. Květy mařinky se objeví v dubnu a kvete až do června. Mařinka vonná je v podstatě koření, a tak se nechá přidat k dalšímu koření na záhonek.  
  • 20 Kč Skladem
    Pelyněk kozalec - Estragon - semena Estragonu - Artemisis dracunculus Estragon je metr a půl vysoká, vytrvalá bylina. Sklízíme listy o velikosti asi 80 cm. K dochucování pečených mas a drůbeží, polévek a salátů, k nakládané zelenině nebo do bylinkových másel se používají čerstvé nebo sušené listy. Starší listy mají větší množství aromatických látek.
  • 17 Kč Skladem
    Saturejka - semena Saturejky - Satureja hortensis Tato jednoletá až 30 cm dosahující bylina se používá jak čerstvá, tak i sušená jako koření či na léčení. Sklízíme kvetoucí nať. Pozitivně působí proti nadýmání a podporuje zažívání.
  • 18 Kč Skladem
    Petržel Bravour - semena Petržele - Petroselinum crispum Tato dvouletá odrůda Petržele je velmi robustního vzrůstu. Používá se především v kuchyni na masité, sýrové nebo vaječné pokrmy. Prokázány jsou i jeho léčivé vlastnosti. Pozitivně působí při zahlenění a je močopudný. Hodí se jako dekorace na chlebíčky či zkrášluje a příjemně ochutí i Vaší polévku....
  • 24 Kč Skladem
    Řecké oregano - prodej semen oregana - origanum hirtum pikantnější chuť a silnější aroma než u běžného oregana. Vhodné i ke zlepšení tráení díky odvaru. Obsah balení cca 300 ks
  • 22 Kč Skladem
    Bazalka Fino verde - semena Bazalky do omáček Bazalka Fino verde je především známá svým použitím do omáčky Pesto, samozřejmě i do jiných omáček. Již si nemusíte tuto Bazalku kupovat v supermarketech, ale můžete si jí otrhat z Vašeho parapetu. Má menší a tlustší lístky, proto je její aroma více koncentrované. Toto aroma je sladké, kořenité. Roste do výše...
Zobrazeno 1 - 23 z 117 produktů

Navštívené

Žádné zboží

Menu

Menu