×
Co vás zajímá?

Aksamitník čili afrikán - ochránce zahrady před různými škůdci

Afrikán (Tagetes) v nás svým názvem vyvolává pocit, že jeho domovinou je Afrika, ale není to pravda, původ má v tropických oblastech Ameriky, kde se vyskytuje přibližně v padesáti odrůdách. Vůní příliš neláká, avšak dokáže zbavit sousedící rostliny i půdu plísní, hniloby, háďátek, mšicí, molic a dalších hmyzích škůdců. Je-li napadení větší, nezastaví škůdce úplně, ale každopádně jejich množství zredukuje.

Dříve byly aksamitníky uctívanou rostlinou Aztéků. Byly spojovány s mexickým svátkem Dne mrtvých a běžně se tudíž vysazovaly na tamních hřbitovech. Patří mezi nejrozšířenější letničky, vyskytující se v mnoha kultivarech, které se odlišují i různou výškou. Původně byly pouze v barvách žluté a oranžové. Z nich byly vyšlechtěny kultivary různých odstínů mahagonu, červeně i čistě bílé. Rozdíly najdeme i v plnosti, tvaru a velikosti květů i celých rostlin. Aksamitníky řadíme mezi květiny samočistící, což znamená, že všechny odkvetlé části pozvolna opadávají a tvoří se stále nové a nové květy. Ty jsou dokonce jedné a můžete s nimi zdobit pokrmy či je přidávat do zeleninových salátů. Dnes se jeho výtažek přidává do některých deodorantů a parfémů.

Jedná se o mírně jedovatou rostlinu, u které někteří jedinci mohou při styku s ní vykazovat alergickou reakci, příliš častá ale není. Na druhou stranu se dost často využívá jejich léčivých účinků. Z květů si lze připravit čaj proti bolestem břicha nebo průjmům. Dobře působí olej nebo koupel z této bylinky při revmatických onemocněních. Obsahuje také poměrně velké množství luteinu, který se v lékařství používá na ochranu zraku, zejména sítnice, proti škodlivým volným radikálům. Silic aksamitníku využijeme v aromaterapii, např. v esenciálních olejích rozptýlených ve vzduchu, sušené květiny ale můžeme i prostě spalovat. Mají antivirotické a antibakteriální účinky, snižují možnost nákazy v místnostech, kde jsou lidé např. s virózou.

Listy aksamitníků se vyznačují specifickou vůní, která je dána obsahem sirných derivátů. Některé odrůdy jich obsahují méně, jiné více. Zasadíte-li je mezi růže nebo jahody, pomůže vám vyhánět háďátka, od okrasných cibulovin odežene pilatku listovou, různý hmyz vypuzuje od cibule, mrkve, fazolí, celeru a póru. Zasadíte-li ho do truhlíku za okno, bude odpuzovat mouchy a komáry a chrání balkonové rostliny před mšicemi.

Aksamitníky mohou zdecimovat snad jedině slimáci, ti dokáží spořádat skutečně celou rostlinu, z níž zůstane jen kořen pod zemí. Doporučujeme obsypat mladé rostliny pásem popelu či nadrcenými vaječnými skořápky, které zamezí slimákům v přístupu k rostlině. Další možností je do země umístit lapač s pivem.

Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se