×
Co vás zajímá?

I jen jeden trs levandule provoní celou zahradu či terasu

Oblíbená bylinka je nyní v plném květu! Její pěstování je snadné, půvab a hlavně svěží květinová vůně je jedinečná. Je nejen okrasnou trvalkou, ale i léčivou aromatickou rostlinou a kořením.

Levandule patří do čeledi hluchavkovitých. Tvoří stálezelený keřík s úzkými našedlými listy a fialovými květy. Vyšlechtěno je však množství druhů s jejich různými barevnými variacemi v bílé, modré, ale i růžové. V závislosti na druhu a kultivaru mohou být jen 20, ale i 60 cm vysoké. Tato léčivá bylinka kvete od června do srpna.

Plně mrazuvzdorné keříky levandule odspodu dřevnatí. Aby se udržel kompaktní tvar keříků, je potřeba je po odkvětu a na jaře seřezávat, ale pouze nové výhony, nikdy až na staré dřevo, které obráží špatně. Levandule miluje slunné stanoviště. Čím více slunečních paprsků jí umožníte, tím jsou květy aromatičtější. Pro pěstování vyžaduje dobře propustnou půdu, spíše písčitou. Na živiny nejsou rostliny náročné. Pozor na zálivku, levanduli příliš nezalévejte.

Z levandule vytvoříte voňavé bylinkové zátiší na zahradě, ale je vhodná i k pěstování ve velkých nádobách. Jelikož se jedná o medonosnou rostlinu, přitahuje včely, čmeláky i motýly po celou letní sezónu.

Levandule lékařská (tj. původní botanické druhy) se dobře množí semeny i řízky. Vyšlechtěné variety levandulí je ale nutné množit pouze řízky, aby si zachovaly své vlastnosti.

Pokud chcete sušenou levanduli k dekoracím, seřezávejte květenství v době, kdy je přibližně polovina květů v klásku otevřená a sušte ve svazcích hlavou dolů. Budete-li sušené květy využívat do čaje, koupele nebo vonných sáčků, můžete sklízet až po odkvětu – silice z nich nevyprchají, navíc dopřejete potravu různému hmyzu.

Pokrmům dodá výraznou chuť a v domácnostech i v zahradách pomůže vyhnat některé škůdce. K odpuzení mšic nebo mravenců, pár keříků vysaďte například mezi záhony. Podobně ochráníte výsadbu zelí a ostatních košťálovin – vůně levandule překryje pach zelí a tím zmatete bělásky. Ve skříni levandule ochrání prádlo před moly a na okně pomůže i proti mouchám.

Květy obsahují 1 až 3 % silice a asi 12 % tříslovin, dále antokyany, hořčiny a pryskyřice. Látky obsažené v levanduli potlačují růst baktérií, mají mírně tlumivý účinek na centrální nervstvo, mírně snižují krevní tlak a osvědčily se při křečových stavech žaludku i při rekonvalescenci. Působí mírně močopudně a upravují střevní činnost při nadýmání a průjmech, stimulují slinivku břišní k vyšší produkci enzymů. Pro vnější užití je součástí mastí při zánětech nervů, revmatismu nebo dně (její silice podporuje prokrvení pokožky), v koupelích ji lze použít na špatně se hojící rány a navíc čistí pokožku.

Tag: Bylinky
Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se