×
Co vás zajímá?

Sázíme a pěstujeme - Chocholatice

Chocholatice (Eucomis) je velmi dekorativní okrasná cibulovina, kterou můžete znát také pod názvy "ananasová květina" či "ananasová lilie". Je to z toho důvodu, že její květy připomínají samotný ananas. Původem je z Jižní Afriky, kde roste kolem vodních toků a ploch na vlhkých loukách.

Rostlina dorůstá do výšky přibližně 60 cm a kvete od června až do srpna. Její květy obsahují vysoké množství nektaru, díky tomu bude kolem rostliny poletovat medonosný hmyz.

Chocholatice není u nás příliš známá, což je škoda, protože její exotický vzhled skvěle oživí okrasný záhon, terasu či balkón. Navíc ji snadno vypěstujete i v květináčích, truhlících či jiných pěstebních nádobách. Aby se rostlině v nádobě dařilo, je nutné vybrat správnou velikost. Důležité je, aby nádoba byla dostatečně hluboká a měla na dně odtokové otvory. Doporučujeme na dno také vložit dobrou drenáž. Nezapomeňte, že by krček cibule měl ze substrátu vyčnívat. V letních měsících rostlině dopřejte pravidelné zavlažování a hnojení. Zaschlé, žluté listy se na podzim odstraní a nádoba společně s cibulí se přemístí do chladné a tmavě místnosti.

Pokud chcete, aby rostlina byla mohutnější a bohatě kvetla, vysaďte ji na venkovní záhon. Výsadba probíhá v průběhu dubna a května. Rostlina nevyžaduje žádné zvláštní podmínky, pouze pravidelnou zálivku a přihnojování. Na zimu se cibule vyjme z půdy a nechá se přezimovat v suchu a chladu.

Pěstování chocholatice však velmi dobře zvažte, všechny části rostliny jsou mírně jedovaté a při kontaktu s rostlinou může dojít k alergické reakci.

Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se