×
Co vás zajímá?

Bazalka, bylinka připomínající chuť Itálie

Ocimum basilicum, její latinské jméno pochází z řeckého slovesa voněti (ocimum) a král (basiles). Rostlina pochází z Indie, už od středověku však byla bazalka, patřící do čeledi hluchavkovitých, rozšířená i v Evropě.

Semena vysévejte v březnu či dubnu. Nádobu naplňte výsevním substrátem, do něho zamíchejte trochu perlitu, aby zajistil provzdušňování a tím i lepší růst rostlinek. Semena se vysévají řídce, jen je zlehka prstem přitlačte. Substrát pravidelně mírně zavlažujte, lepší je rosení, aby se semena nevyplavila. Když rostlinky vzejdou, cca po třech týdnech, přesaďte je do větších truhlíků nebo koncem května přímo na záhon. Bazalka nesnáší chlad. Dobře se jí bude dařit i v truhlících na oknech a balkoně či v bytě, ale potřebuje dostatek světla a tepla. Substrát nenechávejte nikdy úplně vyschnout, jinak by měla bazalka kožovité listy, škodí ovšem i nadbytečná zálivka a přemokřená zemina.

Stanoviště miluje bazalka slunné. Rostlina je náročná na živiny, půda musí mít dostatek vápníku, kyprosti a humusu, jinak nebude prospívat. V zahrádce ji zasaďte vedle rajčat, má ráda stejně bohatou půdu a pravidelné zalévání. Traduje se, že rajčata a okurky tím také ochráníte před padlím, navíc zvýrazní i vůni rajčat.

Pro kuchyňské využití má nejintenzivnější chuť v období těsně před kvetením. Lístky pro využití v kuchyni zpracujte nejlépe ihned po uříznutí, jako přísadu do salátů, nebo je na kousky nakrájejte a použijte jako koření k masu (nejlépe chutná v kombinaci s kuřecím). Z větších listů odstraňte tuhý středový řapík. Doporučujeme si nevyužité stonky usušit jako koření na zimu.

Své využití má tato bylinka i v léčitelství. Pomáhá při dýchacích obtížích a nachlazení, podporuje zažívání, snižuje napětí hladké svaloviny trávicí trubice a koriguje tak střevní obtíže.

Tag: Bylinky
Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se