×
Co vás zajímá?

Že znáte jen pekingské zelí? Zkuste si letos vysadit i jiné druhy asijských zelenin - 2.část

V první části jsme vám představili asijskou listovou zeleninu, které se v našich klimatických podmínkách daří velmi dobře. Nejsou na pěstování náročné a svou výraznou, velmi zajímavou chutí zpestří chuť rozličných pokrmů. Ideální dobou pro jejich výsev je pozdní jaro či v létě do dobře zásobené půdy. 

Již jsme vám představili pak choi, tatsoi a nameniu. Nejsou to jediní zástupci asijské zeleniny, které si můžete vypěstovat na své zahrádce.

Druhy asijské zeleniny

Mizuna je pěstitelsky nenáročnou listovou zeleninou, která se vyznačuje rychlým růstem a odolností vůči výkyvům počasí. Má dlouhé stopky, se stříhanými, štíhlými listy, které se nápadně podobají rukole. Jejich sklizeň probíhá obvykle 2 měsíce po výsadbě sazenic. Je možné odříznout celou rostlinu nebo postupně odlamovat jednotlivé listy z rostliny. Chuť mizuny je mírnější a mnohem jemnější než je chuť rukoly. Obsahuje vitamín B, C a E, draslík, vápník a hořčík. Naopak má nízký obsah cukrů. Hodí se pro zpracování jak v studené, tak i teplé kuchyni.

Mibuna je velmi podobná mizuně typem růstu, ovšem na rozdíl od ní je méně odolnou vůči chladu a je nutné ji v průběhu zimního období pěstovat ve vytápěných sklenících či v domácím prostředí. Nejlépe se jí daří na otevřené ploše. Rostlina vytváří husté trsy či velké růžice hladkých, štíhlých listů. Mají tmavě zelenou či světle zelenou barvu. Listový stonej je tenký a vyznačuje se velmi šťavnatou chutí. Jedná se o velmi odolnou rostlinu, kterou můžete seříznout v průběhu roku až 5x. Využít ji můžete v jakékoliv fázi a to od malých rostlinek až po dospělé rostliny. hodí se do salátů, polévek či jako příloha.

Komatsuna neboli hořčice zelená, japonský špenát či čínská hořčice je dalším netradičním druhem asijské zeleniny. Jedná se o velmi výnosnou rostlinu, kterou je možné pěstovat po celý rok doma. Na venkovním záhoně se pak pěstuje od jara do podzimu. Typické jsou pro ni velké zelené listy v otevřené růžiciMá příjemně pikantní chuť, která skvěle oživí rozličná jídla jak studené, tak i teplé kuchyně. Tato listová zelenina má navíc i léčivé vlastnosti. Obsahuje vysoký podíl vitamínu C, díky kterému zvyšuje obranyschopnost organismu. Dále obsahuje betakaroten a lutein, které pomáhají proti degeneraci oční sítnice. V neposlední řadě má pozitivní vliv na zuby, kosti a kardiovaskulární systém.

Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se