×
Co vás zajímá?

Při volbě správné odrůdy můžete kedlubny pěstovat od jara do zámrazu

Kedluben nebo také kedlubna, někdy nesprávně nazývána jen brukev (Brassica oleracea var. gongylodes), je šlechtěná varieta druhu brukev zelná. Původní forma kedlubny se ve volné přírodě nevyskytuje. Jedná se košťálovou zeleninu, která se pěstuje pro nadzemní zdužnatělou stonkovou hlízu nejčastěji světle či tmavě zelené barvy, ale existují i kultivary fialové. Spolu s ředkvičkami a salátem patří kedlubny k první jarní zelenině. Je vyšlechtěna řada odrůd, které je možné pěstovat i v létě a na podzim, díky tomu si zajistíte úrodu po celou sezónu

Na pěstování kedluben se připravíme již na podzim. Záhon vyhnojíme dobře rozloženým kompostem. Dobře se jim bude dařit ve středně těžké, snadno záhřevné půdě bohaté na humus a živiny, nejlépe s neutrální nebo slabě alkalickou reakcí. Stanoviště by mělo mít vlhčí klima. Rané odrůdy doporučujeme předpěstovat, avšak předpěstování v bytě kvůli většímu teplu není vhodné. S výsevy začínáme v únoru do poloteplého pařeniště. Po vyklíčení je přepícháme do sadbovačů. Na stanoviště vysazujeme vždy jen silné a zdravé sazenice. Aby sazenice vyrostly rychle bez přerušení, je třeba zajistit jim rovnoměrné zavlažovaní. Pravidelně je zaléváme střední dávkou vody, odplevelujeme a okopáváme. Za sucha hlízy dřevnatí a po větším zalití praskají. Pravidelná zálivka je proto velmi důležitá. Doba sklizně trvá 2–3 týdny a sklízí se probírkou. Pozdní odrůdy je možné skladovat při teplotě 0 °C a při 90–95% vzdušné vlhkosti.

Kvůli napadení houbovými chorobami mohou rostlinky po vyklíčení „padat“. Tomu lze předcházet mořenou sadbouřídkým výsevem a pravidelným větráním. Pro kedlubny je ze škůdců nejnebezpečnější krytonosec, který u rostlin vykusuje srdéčko. Rostliny následně nerostou, bulvy jsou malé, deformované nebo pukají. Podobné škodí také plodomorka, která poškozuje vzrůstné vrcholy rostlin. Listy vykusují dřepčíci, ty rostliny ale ohrozí jen při velikém napadení nebo při poškození hodně mladých rostlin. Napadení škůdci se bráníme insekticidními postřiky nebo pečlivým překrytím sadby netkanou textilií.

Odrůdy

Rané

Délka vegetace je 80 až 110 dní. Semena se vysévají v únoru a v polovině dubna se vysazují ven nebo do skleníku či fóliovníku. Ideální spon je 25 x 25 cm. Doporučujeme sadbu chránit netkanou textilií.

Oblíbené rané druhy jsou Azur, modrá kedlubna vhodná pro polní pěstování, či Blankyt, který je odolný vůči dřevnatění, Luna, která je odolná proti vybíhání, dřevnatění a praskání hlíz nebo Moravia, velmi výnosná a lahodná odrůda.

Letní

Délka vegetace je 100 až 140 dní. Výsev semen probíhá v březnu či dubnu a v první polovině května se semena vysazují na stanoviště. Ideální spon je 25 x 25 cm.

Mezi letní odrůdy patří např. Kozmanova Modrá. Jedná se o polopozdní modrou kedlubnu, která se sklízí od července do října.

Pozdní

Vegetační doba je 130 až 170 dní. Výsev probíhá od přelomu dubna a května do poloviny srpna do sponu 40 x 30 cm.

Řadí se sem odrůda Gigant. Dužnina tohoto kultivaru nepraská a nedřevnatí. Další výhodou této obří kedlubny je nejen její velikost a váha až 5 kg, ale také to, že i dlouhou dobu po sklizni si dokáže udržet skvělé chuťové vlastnosti. Gigant je možné vysazovat do sponu 50 x 50 cm již v květnu.

Tag: Zelenina
Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se