×
Co vás zajímá?

Opomíjené rostliny okrasných zahrad - rozchodníky, hodí se do suchých zahrad, skalek i na střechy

Rozchodníky by si rozhodně zasloužily více pozornosti, neboť vynikají neobyčejnou různorodostí a navíc mimořádnou odolností, což se určitě do budoucna hodí, zvláště budou-li letní teploty šplhat nad 30 °C. Odedávna se subtropické druhy pěstovaly jako pokojové rostliny, do zahrad jsou však vhodné především druhy mírného pásma.

Do početného rodu rozchodníků se zahrnuje kolem 500 druhů, původem jsou především z Evropy, Asie a Afriky, několik druhů pochází i ze Severní Ameriky. Botanicky se řadí do čeledi tlusticovitých – Crassulaceae. Jsou to jednoleté, dvouleté či vytrvalé byliny, vzácněji nízké keříky. Všechny druhy mají ztloustlé listy, jejichž pletivo slouží jako zásobárna vody, pomáhající jim přečkat suchá, nepříznivá období. Nalézt je můžete na chudých, skalnatých místech v mírném pásmu a v tropech a subtropech.

Trvalkové rozchodníky nacházejí v našich zahradách stále větší využití. Jsou ideálními rostlinami vhodnými do slunných zahrad, jelikož jim nevadí horko ani sucho. Pro tyto druhy jsou typické mohutnější, trsnaté, vzpřímeně rostoucí ploché listy. Lodyhy obvykle dorůstají výšky kolem 50–60 cm a nesou husté, většinou ploché květenství. Zahradu zdobí zejména na konci sezony, v srpnu až říjnu, tedy v období na květy chudším. Jejich výrazně zbarvené měchýřky kvetení jakoby prodlužovaly o další měsíc. Na pěstování jsou nenáročné. Pokud jim zajistíte dostatek světla a nepřelejete je, vydrží prakticky vše a dokáží růst mnoho let na jednom místě.

Výborně se kombinují s podzimními kvetoucími keři, travinami a trvalkami – zvláště těmi, které mají jemné olistění a vytvářejí s velkými masitými listy rozchodníků pozoruhodný kontrast. Uplatnění najdou v moderních trvalkových záhonech, dobře se kombinují ve smíšených celoročních rabatech podél zdí či v jednoduchých výsadbách kolem venkovských chalup. V podzimní zahradě dotvářejí rozchodníky výjimečnou atmosféru před neúprosně se blížící zimou. Mezi trvalkové druhy patří např. rozchodník karpatský (Hylotelephium argutum), rozchodník nádherný (H. spectabile), rozchodník nachový (H. telephi), rozchodník velký (H. maximum).

Mnohem více je vyšlechtěno plazivých rozchodníků. Vždy se jedná o nenáročné trvalky vhodné především do skalek, koryt a misek, ale také jako lem záhonů. Zejména na suchých stanovištích jsou tyto trvalky a skalničky nezastupitelné. Na skalkách využijte především nízké, plazivé a polštářové druhy. Patří i mezi nejvhodnější rostliny do tak extrémních stanovišť, jako jsou zelené zahrady na střechách budov. Mezi zástupci patří například rozchodník šlahounovitý (Sedum sarmentosum), rozchodník skalní (S. reflexum), rozchodník pochybný (S. spurium), rozchodník kamčatský (S. kamtschaticum) a jeho kultivar Variegatum. Budou prosperovat v propustné suché půdě na teplém a především slunečném stanovišti. Rozkvétají na začátku léta v červnu.

Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se