×
Co vás zajímá?

Na podzim sázíme listnaté, ovocné i okrasné stromy a keře

Vysadíte-li stromy a keře na podzim, v období od konce září do zámrazu, ušetříte si starosti nejen s pravidelnou zálivkou, ale rostliny také lépe zakoření.

Keře a stromy pěstované v různě velkých kontejnerech můžete vysazovat prakticky celoročně, mimo zimní mrazy a období sucha. Jejich nevýhodou je však zejména vyšší cena. U řady keřů a stromů lze zakoupit i prostokořenné sazenice. Zejména zakládáte-li zahradu, jsou ideálním řešením. Prostokořenné sazenice jsou vyryté ze záhonů, bez zemního balu, proto je musíme vysadit co nejdříve, nebo je alespoň založit do země, jinak mohou rychle zaschnout a tím se znehodnotit. Sazenicím také zmírníte přesazovací šok.

Jak na to?

Jámu vykopejte o několik dní dříve, aby „vyvětrala“. Podle velikosti kořenového balu zvolte velikost jámy, musí být o něco větší, jelikož určuje, kolik prostoru bude mít k dispozici kořenový systém v prvních měsících růstu. Je-li vykopaná zemina nekvalitní, přidejte minimálně polovinu kompostu.

Sazenicím před výsadbou zastřihněte oschlé a poraněné části kořenů. Před vlastní výsadbou můžete sazenice přes noc namočit do vody. Při výsadbě do suchých a propustných půd můžete růst sazenic podpořit namočením kořenů do hydrogelových přípravků, jako jsou například Bio-algeen či Agricol.

Nezapomínejte na hnojení. Vhodným řešením jsou hnojiva s řízeným uvolňováním nebo tabletová hnojiva s pozvolným uvolňováním živin a nízkým obsahem dusíku, která položíte ke kořenům.

Stromek zasaďte do stejné hloubky, v jaké rostl v kontejneru nebo ve školce. Počítejte také s tím, že se půda slehne a sazenice klesne hlouběji, než původně byla.

Sazenicí lehce potřepávejte, aby se zemina dobře dostávala mezi kořeny. Po zasypání jámy, asi do tří čtvrtin, zeminu lehce přišlápněte, aby pevně přilnula ke kořenům a zároveň se uvolnily vzduchové kapsy. Kolem kmínku poté vytvarujte miskovitou prohlubeň a stromek vydatně zalijte. Zem v okolí sazenice můžete zamulčovat.

Nadzemní část prostokořenných sazenic zkraťte, významně tak zmenšíte vypařování vody a tím podpoříte ujmutí. U opadavých keřů větve příliš nezkracujte, jen rostliny s dlouhými, nedostatečně rozvětvenými jednoletými výhony zkraťte o jednu třetinu až polovinu. Nejprve však odstraňte slabé, zahušťující výhony, a také ty, které rostou nesprávným směrem. U stromků zredukujte počet větví, které budou tvořit kostru budoucí koruny. V prvním patře ponechte 3–5 větví rovnoměrně rozložených po obvodu, odstraňujte zejména konkurenční výhony. Hlavní terminál zkraťte jen tehdy, je-li poškozen.

A co vysadit? 

Výběr je neskutečně široký. V první řadě si ujasněte, jaký úkol má keř či strom plnit. Pozornost také věnujte visačce u výpěstků, zejména informaci o výšce a šířce rostliny v dospělosti.

Keře kvetoucí na jaře jsou například kdoulovec, různé odrůdy zlatice nebo muchovník. V létě nás potěší květy ibišku. Na podzim se nádherně zbarví javor dlanitolistý. V tomto období se také vysazují růže a ovocné dřeviny. Naopak podzimní termín není vhodný pro teplomilné druhy, jako jsou třeba magnolie nebo fíkovník.

Tag: Zahrada
Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se