×
Co vás zajímá?

Jarní cibuloviny sázíme teď, na podzim, květy nás potěší až na jaře

Chcete-li, aby na vás po chladné zimě z promrzlé půdy vykoukly první jarní květy, musíte vysadit cibulky v tomto období. A jaké krásky sázet?

Sněženka

Obtížně byste hledali větší symboliku jara, než jsou sněženky. Ve volné přírodě se u nás tato rostlina řadí mezi přísně chráněné. Typické bílé květy se objevují už v únoru. Rostlina má ráda polostín a vlhkou, dobře propustnou půdu. Jedná se o nenáročné rostliny, které se při správných podmínkách rozrůstají samy.

Brambořík

Tato oblíbená pokojová rostlina se hojně využívá jako vánoční dekorace spolu s vánoční hvězdou či kaktusem. Původem se jedná o vysokohorskou rostlinu, proto jí zajistěte chladnější prostředí, kde nekolísají teploty. Rostlině se bude dařit v polostínu, ve vlhké půdě. Po odkvětu se nechají hlízy úplně vyschnout a další podzim se opět vysadí. Díky tomuto procesu vám bude brambořík kvést intenzivněji

Šťavel

Šťavel, také známý jako oxalis, je okrasná cibulovina původem z Mexika. Existuje více než 700 druhů šťavelovitých rostli či keřů. Jedná se o pěstitelsky nenáročnou rostlinu, která má ráda slunce. Dařit se jí však bude i v polostínu či úplném stínu. Hodí se skvěle do skalek a záhonů, ale i truhlíků či květináčů. Doporučuje se hlízy na podzim vyjmou ze země a uskladnit v místnosti chráněné před mrazem.

Ocún

Jedná se o velmi dekorativní rostlinu, která vám bude kvést od srpna do října. Menší kultivary skvěle oživí skalku, vyvýšené trávníky, suťové záhony či žlaby. Jelikož ocún kvete, i když není zcela zakořeněn v půdě, lze po pěstovat také v truhlíku. Rostlině se daří především na slunném stanovišti s výživnou a těžší půdou. Pokud máte děti, zvažte pečlivě výsadbu, rostlina je prudce jedovatá!

Duhovice

Duhovice se pozná snadno, na dlouhých stoncích vyrůstají mečovité listy a hvězdicovité květy, které vám budou kvést po celou letní sezónu. Tuto velmi dekorativní rostlinu lze pěstovat na okrasných záhonech či v květináčích. Jedná se o mrazuvzdornou rostlinu, která má ráda plné slunce a dobře propustnou, výživnou půdu. Hodí se také k řezu.

Tag: cibuloviny
Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se