×
Co vás zajímá?

Připravte trávník na zimu, je nejvyšší čas

Z léta jsme díky prudké změně počasí skočili rovnou do pozdního podzimu. Zahrádkáři mají napilno, sezóna pomalu končí, čeká vás možná poslední sklizeň, a je na čase přistoupit jak k zazimování zahrady, tak i trávníku. A jak na to?

Posečení, vertikutace, ošetření, přihnojení a je to

Různobarevné listí na stromech, je pěkné na pohled, ovšem trávníku neprospívá a je nutné ho pravidelně odstraňovat.Trávník nemůže pod vrstvou listí dýchat, což nahrává plísním. I na podzim sečte trávník dle potřeby, závisí to na počasí a rychlosti jeho růstu, většinou až do října. Bude-li tráva pokrytá jinovatkou, je pozdě. Střih nechte raději na jaro, trávníku by sečení v období mrazíků spíše uškodilo. Při poslední seči nechte vyšší střih, než jste byli zvyklí během léta. Trávník bude lépe odolávat mrazivému počasí zimy.

Letošní suché léto trávníkům moc nesvědčilo. Odumřelé části rostlin odstraníte nejlépe vertikutací. Tou trávník svisle prořezávejte, čímž odstraníte i mech, travní plsti apod. Vertikutaci provádějte obvykle i na jaře.

Trávník je možné ošetřit přípravkem proti nežádoucím plevelům a mechům. Vhodné je po vertikutaci trávník přihnojit, aby měl dostatek potřebných živin. Vhodné je hnojivo s vyšším obsahem draslíku – na trhu jsou k dispozici speciální podzimní hnojiva.

Pokud zůstali v trávníku holá místa, trávník dosejte. Do zimy stihne nově vysetá tráva dobře zakořenit.

A trávníkem to nekončí

Nejen trávník je potřeba zazimovat. Máte-li zahradu, čekají vás další činnosti. Po sklizni zryjte záhony, obalte stromy citlivé na chlad, přeneste rostliny, které nesnesou mráz, postarejte se o bazén či jezírko, kompostujte listí, zpracovávejte plodiny z letošní úrody.

Jistě ještě najdete mnoho dalších prací, s nimiž vám podzim bude příjemně ubíhat. Postaráte-li se vzorně před zimou o svou zahradu, na jaře se vám to určitě vrátí.

Tag: Zahrada
Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se