×
Co vás zajímá?

Pěstování Shii take, nebo-li houževnatce jedlého

Přidat k oblíbeným

Tato houba není v Evropě příliš rozšířena, významným producentem jsou země jihovýchodní Asie a Japonsko, Korea a Čína. Houba se zde přirozeně vyskytuje a byla sbírána již před několika tisíciletími. Stejně jako hlíva patří mezi dřevní houby. Klobouk má světle až tmavě hnědou barvu o průměru 5–12 cm, pokožku klobouku na povrchu pokrývají šupiny.

Plodnice, stejně jako mycelium obsahují celou řadu látek prospěšných lidskému organizmu, mimo jiné protivirově působící purinový alkaloid eritadenin. Protirakovinné účinky jsou připisovány polysachyridu lentinanu, který houba obsahuje.

Pro pěstování je vhodné dřevo listnatých stromů, především dubů, habrů a buků. Vhodný průměr kmenů nebo silných větví je 10–15 cm. Špalky nařežte na délku 90–120 cm. Dejte pozor, abyste při řezání nekontaminovali řezné plochy jinými houbami nebo nepoškodili kůru. V době očkování substrátu myceliem a během prorůstání by se vlhkost dřeva měla pohybovat v rozmezí 30–35 %. Kůra špalků musí být na povrchu suchá. Do špalků vyvrtejte otvory v řadách vzdálených od sebe 5–8 cm. Jednotlivé otvory v řadách jsou od sebe vzdáleny 15–25 cm. Průměr otvorů je vhodný okolo 10 mm pro kolíčky, otvory o průměru kolem 12 mm vyvrtejte pro očkování sadbou v pilinách. Špalky naočkované sadbou uložte k prorůstání buď ve venkovních podmínkách na teplé, vlhké a zastíněné místo, nebo ve vnitřních prostorách, kde teplotu udržujte alespoň v rozmezí 20–22 °C, optimální je ale 24–28 °C. Během prorůstání by si mělo dřevo udržet vlhkost minimálně 35 %. Vysychání zamezíte zakrytím špalků folií. Špalky myceliem prorostou většinou asi za 6–2 měsíců. Špalky můžete i rosit, pro udržení optimální vlhkosti.

Doba sklizně je dána okamžikem, kdy se klobouk rozvine, na jeho spodní straně jsou vidět lamely, ale klobouk přitom stále zůstává lehce podvinutý. Plodnice je nutné odřezávat či stříhat těsně u špalku, zbytky třeně by se po několika dnech začaly rozkládat a plesnivět. Dny před sklizní plodící špalky nemlžte, protože houba by byla méně kvalitní, s horší chutí a měla by kratší dobu skladovatelnosti.

Po sklizni je vhodné nechat špalek zregenerovat. Po regeneraci, která trvá cca 30–40 dnů, houba získává rozkladem substrátu nové živiny pro tvorbu plodnic v dalším období, které započnete namočením špalků do studené vody. V závislosti na hustotě dřeva je schopnost regenerace a následné plodnosti cca 2–5 let.

Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se