×
Co vás zajímá?

Rudbekie - květiny zářivých barev, podobné kopretinám

Jejich zářivé, veselé barvy a zároveň jemnost přispějí k oživení záhonu v barvách podzimu. Svým tvarem jsou podobné kopretinám nebo gerberám a pěstovat se dají jako trvalky, letničky nebo dvouletky. Zvláště plnokvěté kultivary neodmyslitelně patří ke koloritu venkovských, ale nyní už i městských zahrad.

Třapatek (Rudbeckia) je více než dvacet druhů. Jsou vysoké až dva metry a všechny rostou v trsech. Třapatka nachová je využívána i v léčitelství. Do Evropy se dostaly přibližně v 17. století. Květy rudbekií se skládají z tmavého vypouklého středu a jazykovitých květních lístků, které mohou být jednoduché nebo plnokvěté a v barvách od sytě žluté přes oranžovou po hnědočervenou. Pro svou jedovatost jsou nebezpečné pro pastevní zvířata.

Rostliny upřednostňují slunné stanoviště, chráněné před poledním úpalem, ale snesou i lehký stín. Na půdu náročné nejsou, nejlépe se jim však bude dařit v zahradní zemině s dostatkem humusu a přiměřené vláhy. Vysazujte je na podzim, nebo na jaře, a to na vzdálenost asi půl metru. Krátce po výsadbě a hlavně také při dlouhodobějším suchu je zavlažujte, jinak to není potřeba. Vodou pokropené listy jsou náchylné k chorobám, zalévejte proto raději ke kořenům. Rostliny může ohrozit padlí a septoriózová skvrnitost. V sezoně je přihnojujeme plným hnojivem.

Rudbekie jsou vhodné do smíšených květinových záhonů, do předzahrádek i jako solitéry. Jsou vhodné k řezu, ve váze dlouho vydrží, i k sušení.

Nejznámější třapatky

Třapatka dřípatá (Rudbeckia laciniata) je původem ze Severní Ameriky. Má plazivý dřevnatý oddenek a dorůstá až dvou metrů. Kvete od července do září a květy mají cca 10 cm v průměru.

Třapatka zářivá či terčovka (Rudbeckia fulgida) je o něco nižší, dosahuje výšky 70 až 110 cm. Zato je její trs velmi pevný a na rozdíl od jiných odrůd se nevylamuje. Kvete od srpna do září sytě žlutými květy s kulovitě vypouklým hnědým středem (terčem), kterým květina vábí motýly a jiný hmyz k opylení.

Třapatka trojlaločná (Rudbeckia triloba) dorůstá až 150 cm. Bohatě se větví a kvete drobnějšími zářivě žlutými květy.

Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se