×
Co vás zajímá?

Jaké kvetoucí rostliny použít na vánoční dekorace?

Je jich hned několik, ať už ty tradiční, jako např. hvězdník nebo vánoční hvězda, nebo ty méně obvyklé. Zejména Vánoce jsou tím pravým obdobím, kdy se dají sezónní hrnkové rostliny dobře uplatnit při sváteční výzdobě interiéru.

Asi tou nejznámější (už i v našich končinách) je vánoční hvězda (Euphorbia pulcherrima). Na trhu se objevují nejen červené, ale i bílé, růžové, bílo-růžové ale i se zajímavě pokroucenými listeny. Můžete koupit jak malé jednovýhonové, tak i velké košaté rostliny. Vánoční hvězda nesnáší chlad a přeschnutí. Zvláštní péči potřebuje již při převozu domů. Zdravé rostliny si nechte v obchodě řádně zabalit, aby se při převozu nenachladily. Umístěte ji na světlé místo s teplotami od 16 do 21 °C. Zeminu udržujte stále mírně vlhkou, neměla by zcela vyschnout. Rostliny vyžadují vyšší vzdušnou vlhkost, vhodné je občasné rosení. Občas ji přihnojte.

Máte-li doma chladnější, světlou místnost, pořiďte si k dekoraci bramboříky. Naše babičky je umisťovali často do ložnice. Rostlina kvete od pozdního podzimu do začátku jara. Pestrá je i barevnost jejich květů – sahá od bílé přes červenou až po purpurovou. Některé odrůdy mají na okrajích roztřepené, voňavé květy. Koncem jara je možné nechat jejich hlízy vyschnout a odpočívat během letních měsíců. Bramboříky vyžadují nižší teploty a nepřímé slunce. Během kvetení se doporučuje hnojit jednou za 2 týdny tekutým hnojivem. Brambořík zalévejte do misky a odstraňujete odkvetlé květy i se stonky – prevence proti houbovým chorobám.

Oblíbená květina známá již z dob našich babiček, hojně pěstovaná i nyní – vánoční kaktus (Schlumbergera). V současnosti jsou však vyšlechtěny odrůdy, které nabízejí velké množství barev a jsou jednodušší na pěstování. Po odkvětu rostlinu slabě přihnojujte jednou za dva týdny tekutým hnojivem pro kvetoucí rostliny. Je vhodné občasné rosení. Jestliže chcete kaktus pěstovat i v příštím roce, je důležité před požadovanou dobou kvetení nechat rostlinu asi 3 měsíce v chladnu a suchu. Poté rostlinu přemístěte do teplejší místnosti a zvyšte dávky vody, po odkvětu se opět přejde na období klidu.

Orchidej můrovec, známá spíše pod latinským názvem Phalenopsis, je nejprodávanější hrnkovou rostlinou posledních let. Rostlina je původem z východní Asie a Indie. Má ráda polostinné a teplé místo po celý rok. V létě jí vyhovuje teplota 25 až 30 °C, v noci a v zimě je lepší snížit ji na 18 °C, minimum je 14 °C. Phalaenopsis je rostlina milující světlo, v létě však vyžaduje přistínění (nejlepší umístění je na východní či západní stranu). V době vegetace, tj. na jaře a v létě musí být zemina stále vlhká, také ho přihnojujte speciálním hnojivem pro orchideje.

Velmi populární na vánoční dekorace jsou také rychlené cibuloviny. Výběr je široký – od nakvétajících narcisek, modřenců, hyacintů nebo tulipánů, po hvězdníky či konvalinky.

Chcete se v letošním roce odlišit? Vyzkoušejte pokojovky, které nejsou pro vánoce typické, ale vánoční atmosféru navodí také. Ve spojení s keramickými obaly a vánoční přízdobou získáte krásné dekorace, jež vydrží déle než jen po období adventu. A jaké použít? Guzmánii, gerberu či primulu obconica, z rostlin okrasných listem pak alocasii, nephrolepis, pokojový cypřišek (Chamaecyparis macrocarpa) a jiné.

Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se