×
Co vás zajímá?

Rychlení hyacintů v domácích podmínkách - při správné péči na Vánoce vykvetou

I v zimě nás mohou těšit květy jarních cibulovin, mezi nimiž vyniká hyacint (Hyacinthus). Celý byt provoní svěží přírodní vůní, pro některé však příliš těžkou.

Jeho název pochází z řeckého jména Hyakinthos, které nosil oblíbenec Apollona, boha slunce, jehož mladý život skončil následkem zranění při hodu diskem a Apollon nechal na jeho památku vyrůst přímo z Hyakinthovy krve nám známou rostlinu. Přes dva tisíce kultivarů se pěstovalo v Nizozemsku už v 18. století a na jejich popularitě se dodnes nic nezměnilo.

Toužíte-li po květech rychlených hyacintů, máte dvojí možnost – buď si je zakoupíte v květinářství, nebo je přirychlíte sami. Podle ročního období se rozlišení rychlení rané a pozdní. Pro rychlení typické pro dobu Vánoc (tj. rané rychlení), kdy rostliny nakvétají od listopadu do ledna, se používají tepelně ošetřené cibule, k nimž nemá běžný zahrádkář přístup. V domácích podmínkách se provádí tedy pouze pozdní rychlení (přirychlení).

Hyacinty je možné rychlit i ve speciální skleněné nádobě s vodou, která dosahuje jen ke kořenům, takže cibule neuhnívá. Ovšem rostlina zde nemá žádný přísun živin, takže některé jsou po odkvětu natolik vysílené, že se k dalšímu pěstování nehodí. Do sklenice nalijte vodu a nad ni vložte cibuli – hladina musí být pod cibulkou, aby ji voda přímo nemáčela. Sklenici uložíte na dva měsíce na místo s teplotou 6–8 °C, aby vyrašily kořínky. Zároveň musí být ve tmě – pokud není prostor tmavý, zakryjte nádobu tak, aby se k ní nedostalo žádné světlo (např. chladný sklep, či prostorná lednice zapnutá na menší výkon). Potom, co cibuli vyraší kořínky a z jejího vršku vykoukne malý zelený puk, přemístěte ji do tepla. Stále by měla být zakrytá (tedy ve tmě), až do doby, nežli budou květní stonky stejně dlouhé, jako listy. Poté ji můžete umístit na světlo. Do vody lze přidat stopové množství rozpustného hnojiva pro kvetoucí rostliny.

Cibulky hyacintů můžete zasadit i do nádob, ideálně do mírně vlhké směsi listovky a písku s troškou kompostu. Pro rychlení musí horní třetina cibulek vyčnívat nad substrát (sází se tedy jinak než do záhonu). Uložte je na dva měsíce na místo s teplotou 6–8 °C. Dále postupujte stejně, jako u hyacintů ve váze (u narcisů a krokusů není nutno rašící cibulky zatemňovat). Květiny rostoucí v teple zalévejte více a přidávejte rovněž trochu hnojiva, substrát však nesmí být přemáčený.

Rostliny vydrží dlouho krásné i v teplé místnosti, přímo u topení by jim však dobře nebylo. Rychlíte-li i narcisy a krokusy, počítejte s tím, že se cítí lépe v chladu a mohou zdobit méně vytápěné místnosti či meziokenní prostory.

Po odkvětu cibulovin a zatáhnutí listů, je můžete až do následujícího podzimu skladovat na temném, suchém místě a pak vysadit na zahradu. Na jaře dalšího roku možná nevykvetou a budou jen sbírat síly, ale pokud se ujmou, v následujících letech mohou zase kvést.

Tag: cibuloviny
Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se