×
Co vás zajímá?

Přemýšlíte jak rozčlenit zahradu? Ideální bude nízký, volně rostoucí, pestrý živý plot (1)

Zkombinujete-li více druhů keřů, bude tento živý plot zdobit zahradu od jara do zimy, zejména použijete-li keře kvetoucí, plodící i stálezelené, s listy červenými či panašovanými.

Přirozeněji vypadá smíšený živý plot pěstovaný jako volně rostoucí, nikoli stříhaný, odpadne tak každoroční údržba porostu a ušetříte si trochu práce. Zatímco na odclonění zahrady od nežádoucích pohledů se hodí ploty vyšší, na předěly uvnitř ní, které zpestří její vzhled či chrání záhony před větrem, postačí plůtky nízké.

S několika druhy, které splňují požadavky na výšku (do 1–1,5 m) a z nichž většina nevyžaduje každoroční řez, vás seznámíme. Celkový vzhled a funkci živého plotu příliš neovlivní ani to, že třeba menší části vysazených dřevin prospěje např. jarní seříznutí u země, aby více kvetly, nebo zmlazovací řez. I tyto „ploty“ slouží jako malé větrolamy, udržují vláhu a poskytují domov ptákům – zvláště pokud jsou zároveň dostatečně široké. Oproti plotům vyšším příliš nestíní a nebrání tak ve výhledu. Dřeviny je vhodné vysazovat v jedné, či ve dvou řadách, vzdálených od sebe 0,5–1 metru, v každé řadě přibližně metr od sebe. Půdu pod vysazenými keři důkladně zamulčujte a nežli se ujmou, pravidelně je zalévejte. Vláhu jim dopřejte také v období dlouhého sucha nebo v letních parnech.

Téměř bezúdržbové, stálezelené, rostoucí keře do výše 1–1,5 metru

Dřišťál bělolistý (Berberis candidula) je stálezelený, trnitý, hustě rostoucí keř, jehož listy jsou svrchu tmavozelené a zespodu bílé. Kvete v květnu žlutě a na podzim se na keři objeví modré bobule vhodné pro ptáky. Řez nevyžaduje, lze ho však v případě potřeby seříznout.

Dřišťál Hookerův (Berberis hookeri) je stálezelený keř s listy navrchu tmavozelenými a na rubu modrobílými. Kvete také žlutě, v květnu a červnu a navazuje tak na předchozí druh. Řez nevyžaduje.

Mahonie cesmínolistá (Mahonia aquifolium) je stálezelený, bohatě větvený a široce rostoucí keř, jehož kožovité listy mohou být dlouhé až 20 cm. V dubnu a květnu keř zdobí žluté hrozny voňavých medonosných květů, v srpnu dozrávají tmavé bobule, které slouží jako potrava ptákům. Nevyžaduje řez. Zmlazení, provedeme po odkvětu, pokud je to třeba.

Tag: Zahrada
Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se