×
Co vás zajímá?

Přemýšlíte jak rozčlenit zahradu? Ideální bude nízký, volně rostoucí, pestrý živý plot (2)

Dnes vám představíme několik druhů splňujících požadavky na nízký volně rostoucí živý plot – kvetoucí keře vyžadující ovšem jarní řez. Kombinací více druhů, které použijete na předěly zahrady uvnitř ní, zpestříte její vzhled či třeba ochráníte záhony před větrem. Plot bude zdobit zahradu od jara do zimy, zejména použijete-li keře kvetoucí, plodící i stálezelené.

Nízké keře, vyžadující jarní řez

Čilimník černající (Cytisus nigricans) kvete v červnu. Keři nevadí ani horko a sucho, půda mu svědčí spíše propustná.

Latnatec křížený (Ceanothus x delilianus) je stálezelený keř, spíše řídce rostoucí. Keř vyniká ovšem latami světle modrých (či dle kultivaru růžových či indigových) květů, které se objevují od července do srpna. Keř snáší horko i sucho, vyhovuje mu běžná zahradní půda.

Mochna křovitá (Potentilla fruticosa) je hustě větvený, opadavý keř s hedvábně chlupatými listy a až 4 cm velkým květy žluté, nebo dle kultivaru měděné, bílé, červené či růžové barvy. Keř kvete velmi dlouhou dobu, od června až do října. Mochna je nenáročná na půdu, nenecháte ji však zcela vyschnout.

Ořechokřídlec klandonský (Caryopteris x clandonensis) je opadavý keř, který v srpnu rozkvétá modrými, vonným květy, jež poskytují pozdní pastvu včelám, čmelákům a motýlům. Květy se objevují zejména na nových letorostech, proto jej časně zjara hluboce seřízněte. Dobře snáší sucho, není vhodný do vyšších poloh.

Třezalka kališní (Hypericum calycinum) je vzpřímeně rostoucí, stálezelený keřík, kvetoucí od července do září až 6 cm velkými, zlatožlutými květy, které poskytují potravu včelám a čmelákům. Nevadí mu ani slunce či polostín, ani vápenitá půda, může být však i neutrální. Seřízneme-li jí v předjaří nízko nad zemí pokvete nejlépe. Podobné výšky dosahuje i třezalka tříkvětá (Hypericum calmianum), odrůda Gemo, kvetoucí od července až do října.

U všech výše zmíněných dřevin podpoříte kvetení hlubokým jarním řezem.

Tag: Zahrada
Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se