×
Co vás zajímá?

Aby vám letničky kvetly až do podzimu

Přidat k oblíbeným

V jedné sezóně stihnou vyklíčit, vzrůst, vykvést, vysemenit se a odumřít. Letničky jsou vděčnými, rychle rostoucími rostlinami. Pokud je v průběhu léta sestřihneme, některé pokvetou opakovaně.

Letničky potřebují lehčí, výživnou, hlinitopísčitou půdu. Po jejich vysazení je potřeba udržovat půdu bez plevelů a pravidelně je okopávat a kypřit. Vzhledem ke svému rychlému růstu mají vysoké nároky na intenzitu světla a výživu. V období sucha rostlinám prospívá zálivka, nemusí být každodenní, za to však vydatná, nejlépe v ranních hodinách. V poledních vedrech rozhodně nezaléváme, rostlinám bychom mohli spíše ublížit. Mohlo by dojít ke spálení listů, zapaření půdy a napadení rostlin houbovými chorobami.

Dva až tři týdny před výsadbou je dobré zapravit do půdy proleželý kompost nebo vícesložkové hnojivo. Během vegetace stačí rostliny přihnojovat jednou za 10 dní tekutými vícesložkovými hnojivy. Přednost dáváme hnojivům se zvýšeným obsahem fosforu a draslíku, tím podpoříme množství a kvalitu květů. Pokud pěstujeme rostliny v nádobách, je nutné hnojit častěji.

Sesazujeme-li na záhon více druhů, dbáme na to, aby měly rostliny podobné nároky na slunce, půdu i živiny. Letničky lze výborně kombinovat i s vytrvalými travinami.

Tipy, aby letničky dlouho kvetly

Chceme-li prodloužit kvetení rostlin, které brzy vytvářejí semena, je dobré po odkvětu odlomit semeníky (např. měsíček nebo hrachor).

Hlubším sestřihnutím je některé druhy možné přimět k opakovanému kvetení.

Vyšší druhy, jako např. krásenka či laskavec, často poléhají nebo se vyvrací, zejména za dešťů nebo na stinném stanovišti. Včas jim tedy poskytneme oporu.

Tag: letničky
Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se