×
Co vás zajímá?

Prosinec

Zahradnický kalendář je pro každého zahradníka nepostradatelným průvodcem. Umožňuje nám pochopit, jaké práce je třeba v daném měsíci provést, aby zahrada prosperovala a byla připravena na další období. Pojďme se podívat na měsíc prosinec.

I když je prosinec chladný měsíc, je to také čas, kdy můžete připravit svou zahradu na příchod jara. Ať už jde o ochranu rostlin, přípravu půdy nebo plánování nových výsadeb, je to čas, kdy můžete být kreativní a připravit se na nový zahradnický rok.

Rostliny jako je růže, rododendrony nebo levandule by měly být chráněny před mrazem pomocí slámy, listí nebo speciální ochranné fólie. Zakrývejte je tak, aby byly chráněny, ale stále měly přístup ke světlu a vzduchu.

Nezapomeňte provádět pravidelnou kontrolu izolace, aby nedošlo k poškození vašich rostlin.

Příprava půdy na jaro zahrnuje přidání kompostu nebo jiného organického hnojiva, které pomůže zvýšit úrodnost půdy. Snažte se přidat kompost do půdy několik týdnů před tím, než plánujete vysadit nové rostliny. To jim dá čas se přizpůsobit novému prostředí. Průběžně kontrolujte stav kompostu.

Údržba zahradních nářadí je také důležitá, zvlášť po skončení hlavní sezóny. Všechny nástroje by měly být důkladně vyčištěny a ostré nástroje naoštřeny.

Plánování jarních výsadeb může zahrnovat rozhodování, jaké květiny nebo zeleninu chcete pěstovat příští rok, a objednání semínek nebo sazenic. Rozhodování o nových rostlinách a designu zahrady pro příští rok je zábavnou částí zahradničení, kdy můžete být kreativní a vymýšlet, jak by měla vaše zahrada vypadat. Ujistěte se však, že máte dostatek prostoru pro vše, co plánujete vysadit.

Zalévání zimních rostlin může být potřebné, pokud jsou teploty stále nad bodem mrazu a nejsou dostatečné srážky. Při zalévání zimních rostlin se ujistěte, že půda je dobře nasákla, ale ne přesycená.

Sklízejte pozdní zeleninu jako je celer, černý kořen, kadeřávek, kapusta, pastinák, petržel, pór, ředkev nebo topinambur. Oproti tomu si vysaďte česnek a vysejte do skleníku polníček, portulák či řeřichu.

Z bylinek si v prosinci můžete vypěstovat bazalku, bedrník, citronovou trávu, mařinku vonnou, mochnu, pelyněk, stévii, šťovík a vavřín.

Okrasné rostliny jako je hvězdník, koniklec a tulipán můžete si stále můžete vypěstovat, záleží jaké teplotní podmínky zrovna jsou. Předpěstovat si ze semen můžete muškáty a svízel.

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se