×
Co vás zajímá?

Sníh - chrání, ale také škodí

Pravda, v lednu práce na zahradě mnoho není, ale jsou určité věci, na které by zahradníci neměli zapomínat. Zima se již ohlásila plnou silou, na mnohých zahradách však už září drobné květy vilínů, mahonií či jasmínu nahokvětého, a od ledna také krásně kvetou čemeřice. Toto období roku lze mimo jiné dobře využít pro plánování jarních výsevů i výsadeb či pro naplánování založení zeleninových záhonů, jezírka, skalky a dalších úprav zahrady.

Sníh při dopadu na keře či stromy sice vytváří ochrannou vrstvu před mrazem a jeho škodlivými účinky, jsou-li však sněhové přeháňky vydatné, může sníh napáchat spoustu škod – přetížení větví a následné zlomení. Dřeviny proto jemně zbavte sněhu např. pomocí smetáku, nikdy sníh nesundávejte z keřů a stromů úplně, jinak by mohly podlehnout prvnímu mrazu, který se dostaví dříve, než znova nasněží. Citlivé na přetížení sněhem jsou rododendrony, pivoňky a bobkovišně.

Jestliže si sami rozmnožujete okrasné stromy a keře, v lednu je ta pravá chvíle vydat se na odběr dřevitých řízků, jako je např. zlatice (Forsythia intermedia), pustorylu (Philadelphus), či meruzalky (Ribes). Odběr jednoletých výhonů však provádějte pouze za bezmrazého počasí. Pomocí nůžek odstřihněte jednoletý výhon a ten rozdělte na části (řízky) o délce přibližně 20 cm (délka zahradnických nůžek). Na obou koncích každého řízku musí zůstat pupen či pár pupenů. Hotové řízky svažte do svazků a následně zakryjte zeminou na chráněném místě zahrady. Jestliže není půda zamrzlá, můžete řízky rovnou vysadit přibližně tak, aby čtvrtina délky řízků vyčnívala na povrch. V květnu jim pak nezapomeňte zakrátit mladé výhony, abyste podpořili větvení, do podzimu budou z řízků sazenice velké 30 až 50 cm, které lze rovnou vysadit do zahrady.

V lednu je vhodná chvíle pro kontrolu cibulek či hlíz okrasných rostlin pro další sezonu. Pustit se můžete také do plánování letničkových záhonů, jelikož letničky jsou ideálními adeptkami pro experimentování s barvami. Chladné barvy opticky ustupují a vytváří prostor, odstíny od modrozelené přes modrofialovou až po růžovou, jsou tedy ideální pro utváření záhonů v menších zahradách. Teplé barvy od žlutozelené přes oranžovou, červenou naopak opticky prostor zmenšují, a tak jsou vhodnější do záhonů ve větších zahradách. Jestliže chcete kombinovat teplé a studené barvy, seznamte se s barevným kruhem, vhodné je kombinovat barvy, které leží v tomto kruhu vedle sebe, nebo naopak jsou zajímavé kombinace kontrastní, vzniklé z dvou vzájemně se doplňujících, komplementárních barev – např. oranžová a modrá, zelená a červená nebo fialová a žlutá.

Nádobovým rostlinám, které zimují venku, nezapomínejte kontrolovat vlhkost kořenového balu. Je-li půda proschlá, zalijte je. Nezapomeňte také pravidelně zalévat stálezelené rostliny.

Trávník nepřetěžujte, zvláště v mrazivém období by se po něm nemělo chodit, jinak se křehká promrzlá stébla zlomí. Na trávníku také při odhrabávání sněhu nevytvářejte velké hromady, těžké hroudy ho mohou totiž i zadusit. Na jaře vám to ušetří práci s jeho obnovou.

Za bezmrazých dnů podle potřeby sklízejte růžičkovou kapustu, pórek i polníček. Skladovanou zeleninu a ovoce nezapomeňte kontrolovat. Všimnete-li si poškozených či napadených plodů, okamžitě je zlikvidujte, jinak by mohlo dojít k poškození i ostatních.

Tag: Zahrada
Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se