×
Co vás zajímá?

Hosta, bohyška či funkie. Jak na její pěstování?

Bohyška (Hosta), také nazývaná funkie, patří do rodu jednoděložných rostlin z čeledi chřestovitých (Asparagaceae) podčeledi agávovitých (Agavoideae). Původem je z východní Asie, zejména pak z Japonska, Číny a Koreje. V přírodě bychom ji našly ve vlhčích lesích, hájích a na loukách. Do rodu bohyšek patří kolem čtyřiceti druhů, a další nepřeberné množství kultivarů, k nimž každoročně přibývají další, nově vyšlechtěné.

Nejmenší rostliny dosahují výšky okolo 10 cm a největší druhy i okolo 60 cm. Na zahradě vykouzlí krásná zátiší i ve stinnějších koutech, a to bez velkých nároků na péči. Navíc ji lze pěstovat i v nádobách.

Listy v nejrůznějších odstínech a zdobené panašováním zdobí od jara do zimyHosty kvetou většinou fialově nebo bíle, ale platí pro ně, že listy jsou dekorativnější než květy. Okrasné listy bohyšek se do plné krásy dostávají čtvrtým až pátým rokem po výsadbě. Čím je rostlina starší, tím výraznější bývá vybarvení pestrolistých odrůd a s věkem mají listy i výraznější nervaturu čepele. 

Rostliny vyžadují čerstvé, humózní, dobře propustné půdy. Jestliže máte půdu spíše písčitou, nebo jílovitou, nevadí, poradí si i s ní. Před výsadbou se půda vylepší kvalitním hnojem nebo kompostem a prokypří se. Stanoviště volte spíše stinné, ale některé druhy pro své kvetení potřebují alespoň krátkodobé ranní slunce, či slunce lehce prosvítající skrz okolní rostliny. Polední slunce, či jeho větší množství však rostlinám nesvědčí, listy jsou deformované a postupně odumírají.

V prvních týdnech po výsadbě rostlinám dopřejte vydatnější zálivku. Pokud vysazujete rostlinu do nádoby, musíte počítat s tím, že bude náročnější na zalévání. Bohyšky zachytávají vodu z okolí, hodí se tak pro výsadbu do blízkosti vodních ploch, nebo zahrad hajního typu. Jsou sice kvetoucími trvalkami, ale nepoužívají se fosforečná hnojiva, pro podporu květů, ale hnojiva pro zelené rostliny nebo dlouhodobě působící organická hnojiva. Jestliže je pěstujete v květináči, přihnojujte v době vegetace každých 14 dní. Rostliny se množí dělením trsů brzy zjara, nebo koncem září. Bohyškám přezimují jen kořeny, které na jaře znovu obráží.
 
Ze škůdců bohyšky ohrožují hlavně plži, kteří vyhledávají zejména měkké tenké listy. Na listech se mohou objevit houbové choroby. V létě se proti nim lze bránit pomocí postřiku a včasným odstraněním stařiny.

Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se