×
Co vás zajímá?

Macešky jsou okouzlující a na pěstování nenáročné

Mají velký květ, jsou nenáročné, nemají žádné zvláštní nároky na substrát, zálivku ani hnojení a tak na ně pěstitelé nedají dopustit.

Maceška zahradní (Viola x wittrockiana) není původním rostlinným druhem. Vznikla v devatenáctém století křížením několika druhů rodu Viola, přičemž dnes je známo více než sto nejrůznějších odrůd s výškou od deseti do třiceti centimetrů s barvami květů od bílé až po černou.

Macešky jsou dvouletky, pokud si je chcete předpěstovat sami, s výsevem začínejte od června. Pak se budete dlouho těšit ze záplavy nádherných květů, protože rostliny pokvetou tentýž rok na podzim a pak znovu další rok na jaře. Výsev z přelomu srpna a září nakvétá další rok v měsících únoru až březnu. Po výsevu udržujte klíčící semenáčky vlhké, jinak hrozí zaschnutí vyvíjejících se zárodků. Silné rostlinky vysazujte od srpna do květníčků. Na záhon nepatří, poškodily by je první mrazíky, na zimu je přestěhujte na světlé místo, kde nemrzne. Tam vydrží až do jara, kdy je následně přesaďte na konečné stanoviště. Mají rády rozptýlené sluneční světlo spojené s propustnou půdou dostatečně zásobenou živinami a vláhou, přímé sluneční světlo a sucho jim vadí. Při správné a odpovídající péči macešky pokvetou celé léto až do podzimu. Zalévejte je pravidelně a udržujte půdu kyprou.

Hodí se do různých kvetoucích kompozic, rozumí si s afrikány, astrami čínskými, begoniemi a dalšími rostlinami, které hýří nádhernými barvami po celé letní období.

Na choroby rostliny netrpí, ale mohou je potrápit škůdci. Nejvíce jim mohou uškodit slimáci, kteří často zničí semenáčky úplně. Dalším škůdcem, který může napadnou macešky jsou mšice

Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se