×
Co vás zajímá?

Vznešená ozdoba jarních záhonů i kytic - tulipány, jak je pěstovat?

Květy nejrůznějších tvarů a barev, různé výšky, od těch zakrslých až po stonky vysoké cca 50 cm. Tulipán právoplatně patří mezi nejpěstovanější a druhově nejbohatší cibuloviny na celém světě. Jak se o ně starat, vysazovat či rozmnožit, aby do krásy rozkvetly každým rokem?

Řadí se do čeledi liliovitých, ve které je nejvíce zástupců cibulovin na jaře kvetoucích. Původem je z Malé a Střední Asie, do Evropy se dostal v 16. století při rozmachu objevitelských cest a lodní dopravy. Hitem se staly již v 17. století zejména v Holandsku. V současnosti se na světě pěstuje cca 3 500 odrůd.

Tulipány můžete rozdělit na dvě základní skupiny – botanické a zahradní. Botanické jsou původní přírodní druhy. Zahradní tulipány, se dále třídí podle různých kritérií (velikost rostliny, doba květu, tvary a barvy květů a dalších) do mnoha dalších skupin, z nichž si určitě vybere i ten nejnáročnější pěstitel. Výška rostlin i s květy se pohybuje kolem 10–80 cm a květy jsou téměř ve všech možných barvách a kombinacích, které najdou uplatnění jak ve velkoplošných parkových výsadbách, tak na menších zahradních záhonech nebo skalkách.

Tulipány se sází na slunné stanoviště s propustnou, výživnou, neutrální až mírně kyselou hlinitopísčitou půdou. Záhony by měly být zryté do hloubky 20–30 cm, aby byla půda pod rostlinami dostatečně vzdušná a propustná a cibule se vysazují (podle počasí) koncem září a během října. Podle druhu a velikosti cibule je sázejte přibližně 8–15 cm hluboko a 10–20 cm od sebe. Pozor však na příliš časné výsadby! Rostliny by mohly vyrašit ještě na podzim a nemusely by pak zimu přežít, nebo by byly na jaře velice oslabené. Tulipánům prospívá i dostatečná výživa, hnojte je od jara pravidelně zálivkou cca jednou za 14 dní plným hnojivem či tekutými slepičinci.

Vyvíjí se poměrně rychle, vegetace u nich trvá kolem 4–5 měsíců. Z jara a při kvetení udržujte záhony s tulipány stále mírně vlhké, za sucha rostliny rychle odkvétají a oslabují se. Odkvetlé květní stonky odštipujte, ale odumírající listy tulipánů neodstraňujte, dokud neseschnou úplně. Živiny z odumírajících listů se totiž stahují do cibulí a přetvářejí se zde v zásobní látky, proto je z rostlin odstraňujte až zcela uschlé, většinou během června až července.

Po 3 až 4 letech bývá porost tulipánů již dosti zahuštěný, díky rozrůstání dceřiných cibulek a také zemina je již vyčerpaná, cibulky tak ocení přesazení. V době kdy zatáhnou cibulky listy, je vyjměte z půdy, odlomte dceřiné cibulky, veškeré zdravé a plně dorostlé cibule důkladně očistěte a osušte, uskladněte v přepravkách či papírových sáčcích na vzdušném místě při teplotě kolem 20 °C. V průběhu skladování pečlivě kontrolujte a likvidujte všechny nemocné. Na podzim je opět vysaďte.

Tag: cibuloviny
Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se