×
Co vás zajímá?

Květy okrasných česneků budou dominantou jarních záhonů

Okrasné česneky porostou ve všech oblastech. Vysaďte si v září různé kultivary této pěstitelsky nenáročné cibuloviny a zajistěte si, že vám květy budou zdobit zahrádku po celé léto.

Jaké druhy jsou na našem trhu?

Allium oreophilum

Jinými slovy česnek vysokohorský. Řadí se do nízkých druhů okrasných česneků, proto se výborně hodí do skalek nebo na okraj trvalkových záhonů. Je vysoký kolem 10 cm. Fialově růžové květenství je poměrně velké, v průměru asi 8 cm. Ty se objevují v průběhu května a června.

Cibule jsou také mrazuvzdorné. Vysazujte je od září do října či od března do dubna do hloubky 8–15 cm na vzdálenost 40–50 cm. Na jednom stanovišti vytrvá mnoho let. Před samotnou výsadbou se doporučuje cibulky mořit v lignohumátu. Stanoviště volte slunečné s lehkou, dobře propustnou a spíše suchou a vápenitou půdou. 

Allium cristophii

Přízemní růžice tohoto česneku je složena z 5–8 šedozelených, vzpřímených, kopinatých listů, které jsou dlouhé 40–50 cm. Květenství kulovitého tvaru je umístěno na lysém stvolu vysokém 60–80 cm a je složeno ze 100–200 poměrně velkých, světle fialových hvězdičkovitých květů kovového lesku. Květy se objevují v první polovině června a odumírají počátkem července.

Cibule jsou, stejně jako u ostatních kultivarů, mrazuvzdorné. Vysazují se počátkem září či října do živné, lehké půdy na plné slunce do hloubky 12–15 cm na vzdálenost 40–50 cm. Na stanovišti může zůstat více let, pokud cibule mulčujete, při vysokých teplotách je totiž třeba zabránit přemokření a přehřátí půdy. Cibule trpí na bakteriální choroby. V menších skupinách tento kultivar sázíme do trvalkových záhonů a využijete jej i k řezu do vázy. Květy se odřezávají již při nakvétání. Dekorativní jsou i sušená květenství, která lze přibarvovat.

Allium sphaerocephalon

Ve spodní třetině je lodyha porostlá úzkými, žlábkovitými listy, jejich pochvy obepínají lodyhu, jsou dlouhé 20–25 cm a při dokvétání rostliny většinou odumírají. Květenství na vrcholu lodyhy je složeno z několika desítek drobných, purpurových kvítků a dosahuje průměru 4–5 cm, je protáhlé kulovité, husté. Výška rostliny včetně květenství je 50–60 cm. Kulovitá květenství jsou dekorativní již několik týdnů před rozkvetením, přestože rostliny vykvétají až v polovině července. Na konci července vegetaci ukončuje.

Cibule  jsou mrazuvzdorné a vysazují se do hloubky 6–8 cm a na vzdálenost 10–15 cm. Jde o velmi vitální kultivar, který nebývá napadán chorobami. Cibule nemusíte přesazovat několik let. Rozmnožuje se hlavně semeny, jichž vytváří značné množství, podobně jako ostatní česneky. Je vhodný do menších skupin pro zpestření trvalkových záhonů a zejména k řezu květů. Květenství jsou ve váze velmi trvanlivá a dekorativně zajímavá.

Tag: cibuloviny
Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se