×
Co vás zajímá?

Bylinky, které by neměly chybět ve vaší zahradě (1. část)

Bylinky, které by neměly chybět ve vaší zahradě – máta, neobešel by se bez ní oblíbený letní drink mojito, využít lze ale i jinak.

V Egyptě se objevila už v roce 1600 před Kristem, původem je však z východní Asie. V období řeckořímském byly voňavé lístky této rostliny využívány k ozdobě jídelních stolů. Vplétána byla také do věnců pro ženicha a nevěstu, jako magický symbol vášnivé lásky.

Mátě se bude dařit v půdách hlinitopísčitých až hlinitých a humózních, s dostatečnou zásobou vody. Jako jedna z mála bylinek nemá ráda suchá místa. Stanoviště by mělo být sice dobře osluněné, aby se plně vyvinulo její aroma, ale vyžadují pravidelnou a bohatou zálivku. Květy se objevují v druhé polovině léta. Záhon musí být bez plevele a dobře vyhnojený, ale ne hnojem, nýbrž uleželým kompostem. Máta se rychle šíří podzemními výhonky, pokud ji nechcete nechat příliš se rozrůstat, vysaďte ji raději do nádoby. V brzkém jaru mátu seřízněte a odstraňte zaschlé části výhonů. Jednotlivé druhy máty se snadno vzájemně kříží.

Kromě máty peprné můžete v obchodech pořídit i šlechtěné odrůdy, které voní po čokoládě, citronu, jahodách, po banánech, pomerančích nebo grapefruitu. Mentha piperita var. citrata 'Bergamot' intenzivně voní jako pravá bergamotová silice. Vzrůstnější máta je Mentha piperita var. 'Eau de Cologne', s vůní kolínské vody, které se dobře daří na slunci a jejíž sušené lístky se používají do sušených aranžmá, kytic a voňavých polštářků. Některé druhy máty můžete pěstovat jako okrasné květiny nebo jimi zpestřit bylinkový záhon. Ananasová máta Mentha suaveolens ‘Variegata‘ svou vůní připomíná ananas či jablko, ale upoutá zejména výrazně panašovaným listem.

Při kuchyňské úpravě mátu neohřívejte, protože pak v pokrmu hořkne. Jídlo by tak získalo pachuť místo toho, aby bylo pěkně navoněné. Do míchaných nápojů používáme mátu vždy čerstvou. Přidávejte ji nejen do mas, hlavně jehněčích a skopových, ale i do zeleninových jídel, kaší, omelet a cukroví. 

Její léčivé účinky nelze zpochybňovat. Je jednou z ingrediencí přidávaných do žvýkaček, díky své osvěžující chuti, pomáhá při různých žaludečních poruchách (nechutenství), také výrazně podporuje vylučování žluče z jater, uvolňuje i veškeré křečové stahy hladkého svalstva, odstraňuje plynatost, pomáhá při bolestivé menstruaci, povšechně uklidňuje a také lehce snižuje krevní tlak.

Odvarem z máty vydezinfikujete ústní dutinu (kloktadlo), při onemocnění horních dýchacích cest se doporučuje odvar inhalovat. Pokud přidáte odvar do koupele, působí máta jako kosmetický prostředek, zklidňuje revmatizmus a kožní vyrážky. Olej jako prostý výluh nebo po tepelném zpracování má hlavně použití zevní – při bolestech hlavy a migréně, rýmě, únavě a k masážím svalů se vtírá do pokožky. Podobně se užívá tinktura.

Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se