×
Co vás zajímá?

Turkestánský brest, jedinečná rostlina vyznačující se extrémně rychlým růstem

Turkestánský brest (Ulmus Pumila), jinak také jilm sibiřský, je díky svému rychlému růstu a nízkým nárokům na pěstování velmi oblíbenou rostlinou. Živé ploty z něj se dají velmi snadno udržovat. Tento rychle rostoucí opadavý keř či strom velmi dobře snáší řez a lze jej také dobře tvarovat.

Rostliny vysazujte v počtu 4 až 5 kusů na 1 metr. Chcete-li mít opravdu hustou a neproniknutelnou stěnu, doporučuje se počet rostlin zvýšit na 6 až 7 rostlin na 1 metr a vytvořit tak hustší a širší plot sázený ve dvou řadách do sponu 30 x 30 x 30 cm. Budete-li jej hojně zalévat a čas od času rostliny správně přihnojíte hnojivem na dřeviny, poroste opravdu velmi rychle. Bez pravidelného střihu bude ale řídký. Již v prvním roce jeho pěstování se doporučuje zastřihnout ho ve výšce 0,75 až 1 m. Takto zastřihujte jeho výhonky i několikrát za sezónu, aby se vám živý plot pěkně zahustil a rozvětvil. Po střihu velmi dobře obrůstá mnoha novými větévkami. S pravidelnou zálivkou a přihnojováním dosáhnete plotu vysokého 2 až 3 metry za 2–3 roky. Po dosažení požadované výšky plotu, přestaňte zalévat, zpomalí se tak jejich růst. Sazenice můžete vysazovat jak na jaře, tak i na podzim.

Mezi výhody jeho pěstování patří extrémně rychlý růst. Dodáte-li mu ty správné živiny, vláhu a podmínky, zvládne vyrůst až 3 metry za pouhé 2 roky. Je nenáročný na pěstování a údržbu, dobře snáší řez, po kterém neprosychá a lze ho snadno tvarovat. Roste i ve velmi nekvalitní půdě. Rychlost růstu snadno regulujete pomocí zálivky, vytvoříte dokonale hustý plot s malými lístky. Opadává pozdě na podzim a naopak bohatě obráží již velmi časně zjara. Je velmi odolný proti grafióze, parazitické houbě, napadající jilmy. Vhodný pro větrolamy, stínící a také protihlukové stěny. Dobře roste také ve vyšších nadmořských výškách. Navíc je naprosto bezpečný (třeba i pro děti) – rostlina nemá trny a není ani jedovatá. Nekvete, a proto neobsahuje žádný pyl a alergeny dráždící alergiky.

Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se