×
Co vás zajímá?

Které pokojové květiny vám budou vděčné za polohu na severním a západním okně?

Při pěstování pokojových rostlin je důležité nejenom teplo, světlo, zálivka a kvalitní hnojení, neméně významná je i orientace vůči světovým stranám. Zatímco na jedné světové straně bude rostlina prospívat, na jiné se jí bude dařit o poznání méně.

Máte-li byt s okny orientovanými na sever a západ, poradíme vám, jakými pokojovými květinami okrášlit parapety. I za tuto polohu vám některé rostliny a květiny budou vděčné, a které to jsou?

Severní strana oken

Na severní stranu slunce nemá téměř šanci proniknout. Je tady tedy jenom velmi slabé světlo. Nepomohou ani dokonale umytá okna bez záclon, i tak okna propustí sotva polovinu světla. A je zde chlad. Z toho vyplývá, že pobyt zde bude svědčit jedině rostlinám, kterým se dobře daří spíše ve stínu. Navíc musí patřit ke druhům, které mají raději chlad než teplo. Dávat pozor musíte na zálivku, nesmí dojít k přelití rostlin, a to hlavně v období zimy, tedy vegetačního klidu.

Jaké rostliny tedy pěstovat na severní straně? Jedná se o různé druhy kapradin, azalky, asparágus, klívie, kořenokvětky (aspidistra), hortensie, filodendrony či rozmarýn.

Západní strana oken

Okna na západní straně jsou na tom se světlem o poznání lépe, než ta severní, ale na druhou stranu, žádná sláva to také není. Hodí se pro rostliny, jejichž nároky na světlo nejsou tak výrazné, ale přece jenom ho trochu ke svému životu potřebují. Je to ideální volba pro druhy rostlin, které nemají rády přímý sluneční žár. Hřejivých paprsků se rostlinám dostane hlavně v pozdním odpoledni, tedy v době, kdy se slunce chýlí k západu.

Jakými rostlinami osvěžit západně orientované okenní parapety? Mohou to být kamélie, tlustice, fuchsie, begónie, lipky, šáchory, voskovky, bromélie, petúnie nebo balzamíny.

Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se