×
Co vás zajímá?

Zkusili jste pěstovat meloun, ale nepodařilo se vám ho sklidit?

Vodní meloun je bohatým zdrojem vitaminu A, B (B1, B2), C, minerálů, jako je železo a vápník, kyseliny listové, jablečné a citronové. Je tak skvělým antioxidantem a poměrně nízkokalorickou potravinou. Melouny jsou vzhledem k obsahu vody silně močopudné a tak je lze využívat při léčení ledvinových potíží, jako jsou například ledvinové kameny. Vláknina obsažená v dužině posiluje stěny střev a podporuje také vylučování stolice. Přinášíme vám několik tipů, jak na jeho pěstování a jaké odrůdy pěstovat. 

Melouny se vysévají v dubnu do kelímků nebo jiných sadbovačů, kdy se do každého dají 2 až 3 semena. Rostlina je během klíčení citlivá na nízké teploty. Sazenice nevysazujte dříve než 15. května na teplé stanoviště. Dařit se mu bude v lehčí, dobře propustné, humózní půdě dostatečně zásobené živinami. Jak vodní, tak i cukrový meloun, je náročný na teplo. Nemá rád kolísání teplot, dlouhé vydatné srážky, ani silný vítr. Ve středních a vyšších polohách musíte melouny pěstovat ve skleníku nebo fóliovníku. Při pěstování využijte černou netkanou textilii nebo fólii, která přitahuje sluneční paprsky a akumuluje teplo. Přestože meloun potřebuje k růstu dostatek vláhy, přemokřená půda mu vadí, kořeny nemohou dýchat, což se projevuje žloutnutím listů. Nepravidelným přísunem vody může docházet k praskání plodů. Zejména v době zrání plodů by tedy měla mít rostlina pokud možno stále stejný přísun vody. Zalévejte velkými dávkami vody v delších intervalech.

Zralost plodu se pozná podle zasychající stopky a také podle toho, že při poklepání na něj zní dutě. Pozor ale, aby nebyl již přezrálý. V celku lze plod skladovat po několik týdnů, během této doby stále dozrává a mění se jeho chuťové vlastnosti. Jestliže je ochranná slupka porušena, začne docházet k rychlému kažení dužiny, je proto třeba meloun co nejdříve zkonzumovat. Na prasklých plodech se brzy objeví napadení hnilobou.

Jaké odrůdy pěstovat?

Crimson sweet je oblíbená raná odrůda s oválně kulatými světle zelenými plody s tmavozelenými pásky. Dužina je zářivě červená a má vynikající sladkou chuť. Délka vegetace je přibližně 80–85 dnů a hmotnost plodů je až 10 kg. Odrůda je teplomilná a vyžaduje dostatek vláhy, vhodné je mulčování půdy fólií.

Primaorange F1 je raný hybrid s jasně oranžovou dužinou, který obsahuje velmi málo malých semen. Plody kulovitého tvaru dorůstají hmotnosti 2,5–4 kg. Pokožka plodů je zelená s tmavými pruhy. Tato odrůda je velmi sladká, obsah cukru je 11–12 %.

Sugar baby je velmi raná odrůda vodního melounu s vegetační dobou 75–80 dnů. Plody váží 3–5 kg, jsou pevné, s tmavě zelenou proužkovanou pokožkou. Dužina je sytě červená, poměrně pevná a velmi sladká.

Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se