×

Strom téměř zázračný

Přidat k oblíbeným

Jinan dvoulaločný (Ginkgo biloba) je potomkem pravěkých jehličnanů, řadí se však mezi stromy listnaté. Divoce roste tato dřevina v Číně. Ve východní Asii je posvátným stromem a vysazuje se do blízkosti chrámů.

Jinan je dvoudomý, to znamená, že jeden strom má samčí rozmnožovací orgány a některé jiné druhy zase samičí. K domům a do ulic jsou vhodné jen samčí rostliny, protože plody samičích stromů mohou nepříjemně zapáchat.

Koruna stromů je kuželovitá až rozkladitá. Stromy dorůstají do výšky 30–40 m a jsou velmi dlouhověké. Nejstarší strom rostoucí v Japonsku má 1200 let. Borka kmene je šedá, ve stáří široce brázditá. Listy mají fyziologicky blíže k jehličí než listům. Řapíkaté listy vyrůstají ve svazečcích. Listová čepel je plochá, klínovitá, s vějířovou žilnatinou, rozdělená zářezem na dva laloky. Dužnaté obaly semen obsahují organické kyseliny, jež jsou původcem zápachu i možného podráždění pokožky, glyceridy, steroly a estery.

V Japonsku a Číně jsou semena vybranou pochoutkou a používají se v tradiční kuchyni. Semena se zbaví dužiny, máčí se ve slané vodě, praží se a pak konzumují nebo se přidávají do dezertů. Toxické sloučeniny nejsou však při úpravě rozkládány teplem a při požití většího množství slané pochoutky nebo dlouhodobém užívání, způsobují otravu, především u dětí. Strom začíná plodit ve věku 35 let, jeden samčí strom stačí pro opylování pěti samičích. K tomu může dokonce dojít až poté, co plody spadnou na zem.

Na pěstování má minimální nároky, snáší znečištěné ovzduší i zasolené půdy a na stanoviště má skromné požadavky. Protože dorůstá velkých rozměrů, musíte mu vybrat vhodné místo s dostatkem prostoru. Prospívá ve většině druhů půd, ačkoli nejraději má propustnou, sušší jílovitou hlínu a pozici chráněnou před větrem. Dobře zakořeněné rostliny jsou odolné proti suchu. Stromy rostou velmi pomalu, průměrně méně než 30 cm za rok, a to v období od konce května do konce srpna. Byly vyšlechtěny různé variety – zakrslé, převislé, nebo s různě tvarovanými a zbarvenými listy.

Listy je nejlépe sklízet na konci léta nebo časně na podzim, těsně před tím, než začnou měnit barvu. Strom netrpí žádnými škůdci ani chorobami.

Jinan má významné léčivé účinky. Výtažky z listů pomáhají léčit astma, zažívací potíže, pozitivně působí na oběhový systém, paměť a koncentraci. Zlepšuje prokrvení periferních částí těla, pomáhá prohřívat věčně studené ruce a nohy. Ve stáří je doporučován proti ztrátě duševní svěžesti.

Tag: stromy, jinan
Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se