×
Co vás zajímá?

Březen

Zahradnický kalendář je pro každého zahradníka nepostradatelným průvodcem. Umožňuje vám pochopit, jaké práce je třeba v daném měsíci provést, aby zahrada prosperovala a byla připravena na další období. Pojďte se s námi podívat na měsíc březen.

Březen je významným měsícem pro zahradnictví, protože právě teď se dá udělat mnoho příprav pro zbývající jarní a letní měsíce. Typické březnové počasí, kdy se střídají období tepla a chladu, může přinést některé výzvy, ale také příležitosti, které vám pomohou, aby vaše zahrada v průběhu roku vzkvétala. Můžete začít s přesazováním, stříháním keřů, přípravou půdy pro jarní výsev a také s výsevem a výsadbou některých rostlin.

Je ideální doba pro přípravu půdy pro jarní výsev. Zahrnuje to například odstraňování plevele, hluboké rytí půdy a přidání kompostu nebo jiných hnojiv. Nezapomeňte ani na trávník, který bude potřebovat vertikulaci pro ostranění zpltnatělých částí, přihnojení a případné dosevy holých míst.

Je také důležité ořezat ovocné keře a stromy, aby byly připraveny na nový růst a vysokou úrodu. Pokud se v březnu objeví problém s mrazem, je dobré použít přikrývky nebo textílie na chránění mladých výhonků. Pokud jde o zahradnické nástroje, mějte po ruce zejména sekáčky, lopatu, hrábě a různé typy nůžek.

Zálivka se odvíjí od aktuálního počasí. Pokud je březen suchý, je důležité zajistit dostetčné zalévání rostlin, zvláště těch nově vysazených.

V tomto měsíci můžete ze zimních výsevu sklízet špenát, petržel, zimní salát, pažitku, pór, topinambur, růžičkovou kapustu, kadeřávek, rukolu, polníček, ředkvičky nebo katráň.

Mezi prvními rostlinami vhodnými k výsevu v březnu najdete angrešt, artyčok, cibuli, hrách, kedluben, lilek, mrkev, řepu, cuketu, ředkvičky, různé druhy listové zeleniny, jahodníky či maliník a rybíz. Z bylinek si můžete vysít bazalku, fenykl, kmín, koriandr, pelyněk, šalvěj, yzop, anýz, benedikt, pampelišku, měsíček, kopřivu, levanduli, mátu, meduňku, jetel, kakost, krvavec, saturejku, kuklík a další.

A nezapomeňte ani na okrasné rostliny, jako jsou astry, gazánie, hrachor, ibišek, paprskovky, třapatkovky, violky, netýkavky, limonky, povíjnice, máky, kejklířky, kokardy a prvosenky, a vhodné k výsadbě jsou lilie, dosny, mečíky, begonie, denivky, čemeřice, kaládium, okrasné česneky, pivoňky, hvězdníky, duhovice, konvalinky, sasanky, jiřiny.

Nezapomeňte na předpěstovávání některých rostlin. Pokud jste ještě nezačali s předpěstováním rajčat, paprik, dýní či lilku ještě stále můžete teď. Čím dříve, tím lépe, jelikož potřebují dostatek času k vývoji před výsadbou. Dále si můžete předpěstovat celer, meloun, brokolici a květák. Z okrasných rostlin se můžete předpěstovat petúnii.

Při předpěstování je klíčové zajistit rostlinám dostatek světla, tepla a vlhkosti. Využijte kvalitní výsevní substrát a udržujte optimální teplotu pro každou rostlinu. Někdy může být třeba i dalšího vybavení, jako jsou výsevní podnosy, mini skleníky nebo speciální osvětlení, aby rostliny dostaly vše potřebné k růstu.

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se