×
Co vás zajímá?

Kalistemon, exoticky vyhlížející rostlina, kterou můžete pěstovat v létě v zahradě

Kalistemon (Callistemon citrinus), jinak také štětkovec, vás na první pohled upoutá krásným nitkovitým květenstvím, které je opravdu velmi originální. Rostlina je původem z Austrálie, kde slouží především jako zdroj potravy pro ptáky. V našich klimatických podmínkách ji můžeme dobře pěstovat jako přenosnou rostlinu. Vzhledem k velké odolnosti se používá jako ochrana před větrem.

Má zelené, úzké, ale také velmi tvrdé listy a právě díky tomu rostlina vydrží poměrně dlouho bez zálivky. Květy rostliny jsou složené z nekonečného množství červených tyčinek a pestíků. Květenství je nejčastěji zbarvené do červena, ale občas se můžete setkat i s kalistemony zbarvenými do bílé, krémové či zelené. Plody jsou tobolky, otevírají se však pouze tehdy, pokud dojde k úmrtí rostliny, nebo při požáru.

Na pěstování není rostlina náročná. V zimních měsících nemůže zůstat venku a naopak v létě je pro ní letnění téměř nutností, pěstovat by se tedy měla v přenosných nádobách. Stanoviště vyžaduje slunné. Lze dokonce říci, že čím více slunce, tím lépe bude rostlina prospívat. V období vegetace je nutné rostlinu vydatně zalévat, naopak v zimě se zálivka značně omezí. Nikdy nesmí dojít k úplnému vyschnutí rostliny. Kdyby se tak stalo, začala by se rostlina velmi rychle zbavovat svých listů.

Zemina, ve které ji budete pěstovat, by měla být spíše kyselá. Nezapomínejte ani na hnojiva, kterými rostlině rozhodně neublížíte. Používejte jen nevápenatá hnojiva. Hnojte poměrně často, v období od jara do podzimu každých 14 dní. Mrazy by venku rozhodně nepřežila, proto ji v zimních měsících přesuňte do vnitřních prostorů. Místo pro zimování by mělo být chladné, ale velmi světlé, láska rostliny ke slunci neutichá ani v zimě. Začnou-li kořeny rostliny již prorůstat ven z květináče, je na čase jí přesadit do většího, nejlépe na jaře.

Kalistemon nemá nijak přehnané nároky na pěstování, přesto se může stát, že některý požadavek nesplníte a rostlině se nebude příliš dařit. Pokud rostlině neposkytneme dostatečně chladný prostor pro její přezimování, nemusí v takovém případě rostlina vůbec nasadit květy, což by byla obrovská škoda.

Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se