×
Co vás zajímá?

Letničky na přímé slunce? Z nabídky si vybere každý

Jaké květiny pěstovat na přímém slunci? Nabídka je opravdu pestrá, pár z nich vám představíme.

Gazánie

Původem je z tropických oblastí jižní Afriky. V našich klimatických podmínkách se pěstuje jako sezónní jednoletá rostlina, která je vhodná k výsadbě do volné půdy jako předsadba vyšších letniček nebo na lemy záhonů. Vysazovat ji lze i do nádob, které se umisťují na slunné balkony a terasy.

Velmi zajímavé dvoubarevné květy má kultivar 'Yellow Flame' – jednotlivé okvětní plátky jsou žluté s hnědočervenými „plameny“. Květní stvoly gazánie vyrůstají z růžice zelených plstnatých listů. Rostliny vyžadují slunná stanoviště s dobře propustným substrátem. Nejlépe jim vyhovuje jižní, jihovýchodní či západní expozice. Za vegetace přihnojujte 1–2x týdně hnojivem pro balkonové rostliny. Zálivku podříďte průběhu počasí.

Aksamitník rozkladitý

Tagetes patula, známý také jako afrikán, je původem z Mexika. Řadí se do čeledi Asteraceaehvězdicovité. U nás se pěstuje jako zahradní nebo balkónová letnička.

Kvete celé léto a není náročný na péči. Afrikán vysaďte na slunná nebo mírně zastíněná místa. Bude se mu dařit ve středně výživné, propustné, mírně vlhké půdě. Rostlina snese i nepravidelnou zálivku. Jestliže už kvete a potřebujete jej přesadit, klidně to udělejte, vůbec mu to nevadí. Jsou to všestranné letničky, které svými ohnivými barvami oživí nejen truhlíky a různé nádoby, ale hodí se i do letničkových výsadeb, na obruby, dost často se vysazují i na hroby či do veřejné zeleně. Má výrazné aroma, které některým lidem vadí, je to však skvělý přírodní repelent. Láká užitečný hmyz a ten neužitečný odpuzuje.

Druh ´Aton Orange´ se vyznačuje oranžovými květy. Květní úbory jsou poloplné a vykvétají na silných stoncích.

'Texana Yellow Fire' bohatě nakvétá během celého léta množstvím plných žlutých květů s červenohnědou kresbou. Rostliny tvoří nižší kompaktní keříčky s jemnými tmavě zelenými lístky, které pod záplavou květů sotva prosvítají.

Ostruhatka

Ostruhatka je vytrvalá rostlina původem z horských oblastí jižní Afriky. Je to kompaktní, pevná rostlina obsypána množstvím zajímavých květů sytě oranžové barvy. V našich klimatických podmínkách se pěstuje převážně jako letnička. Dorůstá výšky 20 cm. Rostlina nejdříve vytvoří hustý vzpřímený trs, později začínají výhony tvořit vzdušný převis. Na dlouhých, převisle rostoucích lodyhách nese tmavě zelené vejčitě kopinaté listy a bohatě nakvétá výraznými květy o velikosti až 3 cm, které jsou uspořádány do vzpřímených hroznovitých květenství

Daří se jí na slunném stanovišti, v polostínu méně kvetou. Rostlinám vyhovuje propustný, mírně kyselý, humózní substrát. Za vegetace přihnojujte 1x týdně hnojivem pro balkonové rostliny. Zálivku přizpůsobte průběhu počasí. Substrát udržujte mírně vlhký. Ostruhatky jsou ideální k pěstování v nádobách nebo truhlících na balkonech, parapetech i terasách. Vyniknou samostatně, ale i v kombinacích s dalšími převislými druhy balkonových rostlin. Jejich výrazné květy rozzáří také okraje záhonů nebo vykryjí prostor mezi vyššími letničkami.

Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se