×
Co vás zajímá?

Záplava květů na balkón. Jaké letničky určitě nevynechat?

Klasikou do závěsných nádob jsou převislé, bujně rostoucí petúnie, surfine, pelargónie, verbeny a fuchsie, které v krátké době vytvoří bohaté převisy se záplavou květů, je-li o ně dobře postaráno.

Jestliže nemáte čas obírat odkvetlé květy, ideální je nestařec (Ageratum). Na výběr je například odrůda Alto v modré barvě nebo kompaktnější Basso v barvách modré, purpurové a růžové. Nestařec proto neúnavně kvete až do zámrazu. Také lobelky (Lobelia), např. blankytně modrá Laguna, v krátké době vytvoří kompaktní kvetoucí koberec. Hodí se do všech nádob včetně závěsných, kde nejvíce vynikne tmavě modrá převislá.

Máte-li balkón ve stínu, nezoufejte, ideální jsou hlíznaté begonie. Skvělou volbou je růžovočervená odrůda Nonstop a z převislých odrůd je nejvíce žádaná Scarlet. Begonie jsou k dostání s plnými a jednoduchými květy, některé odrůdy mohou mít i třepenité okraje. Převisy výrazných květů begonie vyniknou jak v truhlících, tak i závěsných koších např. v kombinaci s fuchsiemi kontrastních či pastelových barev.

Neprávem opomíjenou rostlinou pro výsadbu na plně osluněné balkóny je Osteospermum. Květy mohou být žluté, růžové, červené nebo fialové a jsou podobné kopretině. Daří se jí na světlém slunném stanovišti s pravidelnou zálivkou.

Oblíbenou balkonovou rostlinou je také Balkongold, jinak také dvouzubec nebo bidens, protože do jednoho truhlíku stačí dvě rostliny, aby v krátké době vytvořily až dvoumetrové převisy se záplavou žlutých kvítků. Velké výrazné květy žluté barvy a kompaktní růst má Balkongold Solaire Horizon s. Sluší mu samostatná výsadba nebo kontrastní kombinace s lichořeřišnicí či převislými muškáty. Aby bohatě kvetl, nezapomeňte na pravidelné přihnojování. Poměrně dobře snáší jakékoliv povětrnostní podmínky.

Zajímavý je kosmatec, pocházející ze Středomoří – Dorotheanthus bellidiformis Mezoo. Velmi dobře snáší sušší podmínky pěstování a slunce, zejména díky dekorativním zelenobílým panašovaným tučným listům, proto je vhodnou alternativou místo Plectrantusu. Oproti němu má dvě výhody – je méně vzrůstný a kvete po celé léto bíle či růžově.

Velmi rychle se rozrůstá v husté kompaktní keříky Scaevola, česky vějířovka nezlomná. Je to stálezelená trvalka původem z jižních oblastí Austrálie, která se u nás nejčastěji pěstuje jako balkonová letnička. Vytváří až 100 cm dlouhé poléhavé až převislé výhony porostlé drobnými tmavozelenými tuhými listy a bohatě kvete nápadným vzpřímeným hroznovitým květenstvím fialovomodré barvy. Daří se jí na slunném stanovišti, ale dobře snáší i polostín. Vyhovuje jí propustný, humózní substrát. Je vhodná do truhlíků nebo do závěsných nádob, vynikne samostatně i ve výsadbách s jinými převislými letničkami. Na trhu je už i bíle kvetoucí odrůda Whirlwind.

Jestliže si chcete na balkoně něco dobrého uzobnout, může si vysadit růžově kvetoucí převislou jahodu Fragoo nebo Frany s bílým květem.

Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se