×
Co vás zajímá?

Křen, rostlina, kterou může pěstovat každý

Křen je na pěstování opravdu nenáročný, roste doslova opravdu téměř sám. Často lze spatřit na zahradách, ale rozrůstá se i na lukách či polích. V našich kuchyních je využíván již od 12. století.

Je velmi významným zdrojem vitamínu C, mimo to ale obsahuje velké množství jiných vitamínů a minerálů, a to například draslíku, vápníku, hořčíku a železa. Je ideální pochutinou k masům a to zejména k těm více tučným, ty opravdu skvěle doplní. Pozor, nekonzumujte ho velké množství, mohlo by vám být nevolno. Budete-li ho však konzumovat s mírou, bude pro vaše tělo naopak velmi prospěšný.

Pěstování je možné několika způsoby. Víceleté, také občas nazýváno pěstováním Malínským způsobem. Připravte si kořenové řízky, které by měly být silné kolem 2 centimetrů a dlouhé asi 10 centimetrů, které vysaďte na podzim, nebo hned z jara přímo do půdy do hloubky 15 centimetrů. Ve chvíli, kdy začnou výhony rašit, přichází čas na motyčku. Pomocí ní se opatrně musíte dostat přímo k řízku a nechat přibližně jen 2 výhony, ostatní odstraňte a spolu s nim i všechny tenké kořínky. Podobný postup znovu zopakujte v létě. Nesmíte ale odstranit žádné potřebné kořeny, na to pozor. Když přijde čas na sklízení, tedy na podzim, dostaňte se pouze pod hlínu, odstraňte křen a poté už jen zeminu znovu přihrňte. Budete-li při tomto způsobu postupovat správně, můžete takto křen s úspěchem pěstovat více než 10 let.

Jednoletý způsob pěstování není tak starý jako pěstování víceleté, ale i tak se pomalu dostává do obliby. Křen do půdy vysaďte v březnu. Při tomto způsobu pěstování využívejte boční kořeny, které jsme v předešlém roce při sklízení odstranili. Kořeny vysazujte šikmo do mělkých brázd. V červnu opatrně odhrňte hlínu, odstraňte tenké a nepotřebné kořínky a zeminu opět zahrňte. Sklizeň křenu přijde v pozdním podzimu a vždy ze zeminy musíte odstranit naprosto vše, jinak by nám křen pozemek zaplevelil.

Při sklizni se zpravidla říďte podle jeho listů, pokud se začnou objevovat první mrazíky, začnou jeho listy pomalu odumírat a právě v ten okamžik nastává čas k jeho sklizni. Křen opatrně vyryjte a odstraňte nejen jeho hlavní kořen, ale i kořeny postranní. Ty nevyhazujte a  uchovejte je stejným způsobem jako křen, na jaře je vysadíte. Sklizený křen očistěte od zbytků hlíny, ale neumývejte ho, v takovém případě by mohl velmi rychle zplesnivět a vaše úroda by byla zničená.

Tag: Zelenina
Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se