×
Co vás zajímá?

Duben

Zahradnický kalendář je pro každého zahradníka nepostradatelným průvodcem. Umožňuje vám pochopit, jaké práce je třeba v daném měsíci provést, aby zahrada prosperovala a byla připravena na další období. Pojďte se s námi podívat na měsíc duben.

Duben je obdobím, kdy je na zahradách a v zahrádkářských kalendářích nejrušněji. Probíhá výsev či výsadba rostlin, jejich přesazování, péče o ovocné stromy, trávník a okrasné keře Dále je potřeba provést hlavní údržbářské práce na zahradě. Patří sem velké jarní úklidy, odstraňování starých rostlin a příprava půdy. Je také čas na provzdušnění trávníku, přísun živin a první sečení.

Stále probíhají práce spojené s ochranou ovocných stromů proti škůdcům a chorobám. Dále se provádí jarní řez a přihnojování. Nezapomínejte ani na ostatní stromy a okrasné keře, u kterých se také provádí řez a tvarování.

Přípravy záhonů jsou v plném proudu. Odstraňujte plevel, kypřete půdu a přidávejte do ní kompost nebo hnojiva, nejlépe organická. Můžete na záhony aplikovat i mulč, který pomáhá udržet vlhkost v půdě, omezuje růst plevele a zlepšuje strukturu půdy.

V dubnu lze sklízet salát, pažitku, pórek, chřest, ředkvičky, ředkev, katráň, topinambur, merlík nebo lebedu.

Je ideální čas na to si vysít ačokču, bob, brokolici, dýně, hrách, kukuřici, květák, mangold, okurky, řepu, brambory, cibuli a česnek. Vyzkoušet můžete i sóju, mochyni, mizinu, pak choi, lagenárii, laskavec nebo tuřín. Ovoce vhodné k výsevu či výsadbě je angrešt, jahodník, maliník a borůvky. Z bylinek si můžete vysít agastache, bazalku, kmín, kerblík, libeček, saturejku, anýz, rozrazil, řimbabu, diviznu, včelník a další léčivé rostliny.

A co okrasné rostliny? Vysévat lze aksamitník, astru, chrpu, hrachor, hvězdnice, kopretinu, len, lupinu, mák, orlíček, silenku, sluncovku, slunečnici, tařičku, topolovku a vilec. Z okrasných cibulovin se pro výsadbu hodí čemeřice, okrasný česnek, denivka, dosna, funkie, jiřinka, kala, kaládium, kosatec, lilie, mečík, mnohokvět, pivoňka, růže nebo šťavel.

Pokud jste si některé rostliny již předpěstovali, nastal čas na jejich přesazení. Mladé sazenice zeleniny, jako jsou rajčata, papriky nebo lilky, které jste předpěstovávali doma, je nutné je začít zvykat si na venkovní podmínky. Bylinky jako tymián, rozmarýn a levandule mohou být rozděleny a přesazeny. Přesazovat můžete i pokojové rostliny jako jsou fíkusy, palmy, dracény, alokázie či monstery. Při přesazování je důležité zajistit rostlinám správnou péči, aby se co nejrychleji aklimatizovaly na nové prostředí. To zahrnuje dostatečné zalévání, výběr správného substrátu a umístění rostlin na vhodné místo s ohledem na jejich potřeby světla a teploty.

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se