×
Co vás zajímá?

Březen na zahradě - zahradnická sezóna se rozjíždí na plné obrátky

Každý dnem je zahrada pestřejší a pestřejší. Raší narcisy, krokusy, šafrány, tulipány i křehké ladoňky. Ve vzduchu je cítit jaro a paprsky sluníčka nás lákají ven. Práce je po zimě na zahradě více než dost.

Jestliže jste na podzim nestihli zrýt, můžete se do toho pustit právě teď. I když jarní rytí má oproti podzimnímu pár nevýhod. Život v půdě nemá tolik času na regeneraci, jako když se ryje na podzim. Při rytí dochází totiž k obrácení horní vrstvy směrem dolů. Na jaře se však může stát, že organismy, které byly ve spodní vrstvě, se z té změny nestihnou vzpamatovat a uhynou.

Půdu zlepšete kompostem či zeleným hnojením. Zapracovaný kompost zlepší zadržování vody a živin, zejména máte-li písčitou půdu. Máte-li na zahradě půdu těžkou, kompost ji zkypří a provzdušní. Zapracováním kompostu dodáte i živiny. Rychle klíčí pohanka, svazenka i lupina, tvoří hluboké kořeny, které prokypřují půdu a některé také obohacují o dusík. Vysévat je lze také na podzim a na jaře je jednoduše zapracovat.

Je vhodná doba na výsadbu prostokořenných keřů a stromků. Před sadbou namočte kořeny stromku do vody, na 2–12 hodin. Jestliže došlo během přepravy k jeho vyschnutí, můžete ho namočit celý, poškozené kořeny odstraňte šikmým, co nejmenším řezem. Vyhlouběte dostatečně hlubokou a širokou jámu, aby se tam pohodlně vešel celý kořenový bal, zhruba okolo 60 x 60 x 60 cm. Obecně lze říci, že pro dobře propustné půdy stačí jáma menší, pro nepropustné větší. Vykopané půdě zlepšíte kvalitu tak, že lehčí půdu smícháte s hlínou, naopak těžší doplníte pískem, aby byla propustnější, vylepšete ji kompostem. Mladá sazenice nemá ještě tak dlouhé kořeny, aby jimi dosáhla do dostatečné vzdálenosti a hloubky pro potřebné minerály, proto byste měli dno jámy lehce přihnojit a pomoci tak stromku při startu. Nezapomeňte, že hodně nakypřená půda sedá asi deset dní, proto plná jáma hlíny tak po týdnu vypadat rozhodně nemusí. Stromek dejte do jámy, zasypte hlínou, kterou postupně přišlapujte, poté důkladně zalijte.

Některé trvalky a okrasné trávy časem dorostou do velkých rozměrů a začnou polevovat v kvetení, není však potřeba se jich zabavovat. Rostliny lze „omladit“ a zároveň si je namnožit dělením. Pamatujte na to, že vitální části bývají na okraji, zatímco střed trsu bývá nepoužitelný. Než sazenice trvalek znovu vysadíte, odstraňte odumřelé listy a stonky.

V březnu se zahajují výsevy letniček. Nezapomínáme ani na výsev semen zeleniny. Vysévá se např. brokolice, květák, kedlubny, celer, lilek, rajčata, saláty. Je-li mírné počasí a není-li půda přemokřená, můžete realizovat přímý výsev na záhonysalát, polníček, špenát, hrášek, mrkev, ředkvičky, ředkev. Nezapomeňte půdu mírně vlhčit, aby semena nevyplavala a neuschla. Budou-li hrozit mrazy, překryjte výsevy netkanou textilií.

Začněte se také věnovat trávníku, aby se lehce vzpamatoval po zimním přívalu sněhu a krásně rostl celou sezonu.

Pamatujte na růže a jiné okrasné a ovocné dřeviny a provádějte u nich potřebný jarní řez.

Tag: Zahrada
Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se