×

Jak se v prvních letech postarat o sazenice vinné révy?

Rozhodli jste se pro pěstování vinné révy? Nejvíce práce vás čeká poté, co se vinná réva ujme a začne růst. 

Pokud jste si vysadili na jaře sazenice révy a ta se ujala, z roubu začnou růst výhony. Z toho nejsilnějšího udělejte budoucí kmínek. Veďte ho po opoře, kterou jste si k vínu připravili. Další silný výhon zkraťte za druhým až třetím listem a ponechte ho jako zálohu, kdyby se s prvním výhonem něco stalo, ostatní výhony se pak bez slitování odstraní.

Během června vyvazujte výhon k opoře. Lze použít motouz, viniční drátky nebo bužírku. Potřebujete vytvořit hezký rovný kmínek. Podobně jako u rajčat i u révy vylamujte až do poloviny srpna zálistky a zalévejte dle potřeby.

V prvním roce je dobré koncem srpna hlavní výhon révy trochu zkrátit, réva přestane růst do délky a výhon začne dřevnatět. Pomůže to větší odolnosti proti mrazu. V dalším roce se cca v únoru výhon opět zkrátí. Nechte kmínek přibližně 50–70 cm vysoký, odměřte si přibližně šest oček, zkraťte výhon a vytvořte z něj tažeň. Jestliže je sazenička slabší a tažeň se nepovede vytvořit, zkraťte výhon přibližně na dvě až tři očka nad požadovaným kmínkem. U slabých sazenic je vhodné seříznout výhon pouze na dvě očka nad místem roubování a kmínek zapěstovat znovu až následující rok. V letních měsících nebo během podzimu prvního roku výsadby si také můžete připravit konstrukci, pokud jste to dosud neudělali. Révu lze vést po drátech, a nebo historicky vedením na hlavu.

Půdu okolo révy okopávejte, aby u sazenice nerostl konkurenční porost v podobě plevelů jako jsou pýr, svlačec a další.

Jestliže jste vysadili více řádků, ne, jen pár hlav, do meziřadí se mohou vysévat rostlinné směsi nebo se kultivuje jako černý úhor, což znamená, že mezi řádky se nic zeleného nepěstuje. Je ale také možné nechat ho spontánně zarůst, záleží na tom, jak velkou konkurenci zeleně chcete révě vytvořit. Nulovou konkurenci představuje kultivace meziřadí, pokud je ale vhodně zvolena ozeleňovací směs, lze révě pomoci se zpřístupněním dusíku a jiných prvků potřebných pro růst, zároveň podporu půdní mikrobiom, tj. prokypření půdy kořínky rostlin.

První hrozen se může objevit už v prvním roce, a i když z něj budete mít radost, odstraňte ho, protože oslabuje sazenici. Pokud se rostlina dobře ujme, je už druhý rok vidět pěkná násada hroznů. V prvních letech je důležité ale vypěstovat sazenice tak, aby byly silné a pevné, nenechte se proto strhnout a rostlinu přetížit hrozny. Teprve třetí rok po výsadbě můžete přemýšlet o větší úrodě.

Abyste získali to nejlepší, co réva v podobě hroznů může nabídnout, musíte vždy přihlédnout k místě pěstování a respektovat danou lokalitu. Možností, jak pěstovat révu, je totiž mnoho. Časem si každý najde svůj osvědčený způsob pěstování.

Tag: cibuloviny
Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se