×
Co vás zajímá?

Jaké cibuloviny by vám v zahradě neměly chybět?

Obdivujete kvetoucí křehké krokusy, sněženky a bledule, krále cibulovin – tulipány, květy narcisů či nebesky modrých modřenců? Cibuloviny stačí jednou vysadit a krásou svých květů vás mohou těšit několik dalších let. Na pěstování jsou snadné a efekt přitom ohromující. Cibuloviny kvetoucí na jaře se vysazují od poloviny září a v průběhu října. Včas vysazená cibulka si do zimy vytvoří dostatečně husté kořeny a na jaře pokvete v plné kráse.

Okrasné česneky

Velmi oblíbená okrasná cibulovina původem z oblasti Asie a Středozemí – to je okrasný česnek. Pro okrasné účely se tato rostlina využívá od 20. století, do té doby byl považován za rostlinu zejména do kuchyně. 

Tato pěstitelsky nenáročná cibuloviny se uchytí prakticky všude. Jedinou výjimkou jsou silně promáčené a špatně propustné půdy. Před samotnou výsadbou se doporučuje cibulky namořit. Jedná se o mrazuvzdornou rostlinu, která na jednom stanovišti vydrží i několik let. Díky tomu je nemusíte po odkvětu vytahovat ze země. To až po několika letech, kdy už rostlina nekvete tak pěkně. V takovém případě cibulky vyjměte ze země a uložte je do suché a dobře větrné místnosti. 

Skvěle se hodí na okrasné záhony, do skupinové výsadby na skalku nebo jako solitéra, kde vynikne typické neobvyklé kulovité květenství, které je složené ze stovek malinkatých kvítků v různých barvách. Některé menší kultivary lze pěstovat i v květináčích či jiných přenosných nádobách. Vysaďte si různé kultivary a zajistěte si, že vám budou květy zdobit zahrádku od května až do srpna.

Ladoník

Známý také jako Kamas, je okrasnou podzimní cibulovinou, která je původem z amerických prérií. Do Evropy se rostlina dostala až v polovině 20. století. Zajímavostí je, že rostlina má jedlé cibule, které již staří domorodci považovali za velmi lahodnou a sladkou pochutinu.

Tato poměrně neznámá, zato velmi atraktivní rostlina, je na pěstování nenáročná. Vyberte si slunečné stanoviště s dobře propustnou a humózní půdou. Jedná se o mrazuvzdornou rostlinu, přesto se na zimu doporučuje rostlinu zakrýt např. chvojím. Rostlina se přibližně po 3 letech přesazuje.

Pro ladoník jsou typické dlouhé, úzké, vzpřímené listy a hroznovité květenství v bílé či tmavě fialové barvě, které se objevuje brzy zjara. Květy mají hvězdicovitý tvar a v průměru mají až 7 cm. Skvěle vynikne ve skupinové výsadbě nebo doplní trvalkové záhony.

Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se