×
Co vás zajímá?

Vykvetly vám na zahradě maxi krokusy? Omyl, jsou to ocúny neboli naháčky

Na první pohled jsou si podobní. Na ten druhý, najdete podstatné odlišnosti. Ocún je typickou podzimní hlíznatou rostlinou, která kvete od září do listopadu. Krokus patří mezí první jarní kvetoucí rostliny, i když podzimní druhy se mezi nimi taky najdou.

Krokus má jen tři okvětní tyčinky, ocún jich má oproti tomu šest. Dekorativní bude nejen v záhoně, ale i na skalce, v truhlíku a různých nádobách.

Ve volné přírodě ho najdete ve střední a jižní Evropě a v severní Africe. Květy jsou v odstínech růžové, fialové a bílé a jsou jednoduché. Vyšlechtěny jsou však již i plnokvěté odrůdy s květy podobnými leknínům. Záleží na počasí, kdy se rozvinou první poupata, tj. čím nižší teploty, tím dříve rostlina kvete. V době květu nejsou na rostlině žádné listy. Délka kvetení je asi dva až tři týdny, poté ocún jakoby zmizí. Na jaře se objeví úzké, lesklé listy, a ve středu poměrně velký semeník. Listy jsou viditelné poměrně dlouho, nesmí se odstranit, dokud nezežloutnou. Botanické druhy se samy vysemení, nebo je množíme dělením.

Ocúnům se bude dařit na slunném stanovišti ve výživné těžší půdě. Výsadba probíhá v srpnu až do října. Hlízy sázejte do hloubky cca 15 cm a zhruba 10 cm od sebe. Ke kvetení nepotřebuje rostlina kupodivu půdu ani vodu – vykvétá i z nezasazené hlízy.

Nejznámějšími jsou ocún jesenní (C. autumnale), který vyžaduje celoročně vlhčí půdu a ocún byzantský (C. byzantinum), který snese v létě sucho.

Pozor! Jedná se o velice jedovatou rostlinu, s vysokým obsahem alkaloidů. Otrava rostlinou se projeví až po několika hodinách. Typickými příznaky jsou dávení a pálení v krku. K otravě může dojít i přes mléko užitkových zvířat, pokud konzumovala rostlinu, nemusí k tomu dojít ani na louce, ale rostlina se může dostat do sena.

Tag: cibuloviny
Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se