×
Co vás zajímá?

Nejoblíbenější jarní cibuloviny - jak na jejich pěstování?

Je nejvyšší čas vysadit okrasné cibuloviny, které vám pokvetou brzy zjara. O jaké rostliny se jedná a jak se o ně postarat? 

Tulipány

Tulipány vysazujeme od druhé půlky září. V horských oblastech, kam dříve přichází zima, můžeme sázet už na konci srpna, v teplých oblastech až koncem října. Cibulkám tulipánů se daří v lehčích až středně těžkých půdách. Před sadbou by stanoviště mělo být vyhnojené kvalitním kompostem, smíchaným s Cereritem nebo NPK (na metr čtvereční přidáme přibližně 10 dkg umělých hnojiv). Čím je cibule větší, tím jí sázíme hlouběji (cca 10–12 cm). Stanoviště by mělo být slunné s živnou, středně těžkou a vlhkou zeminou.

Narcisy

Narcisům se daří v podobných půdních podmínkách jako bramborám, tj. vyžadují vlhké, ale ne mokré prostředí. Když mají rostliny teplo v době vegetace, docílíme krásného, velkého květu. Vysazujeme je v srpnu proto, že k zakořenění potřebují vyšší teplotu a tedy i delší čas do příchodu mrazů. Cibulku sázíme do země tak hluboko, aby nad špičkou byla ještě zemina dvakrát převyšující její výšku (cca 8–10 cm). Před prvními mrazíky osázené plochy přikryjeme vrstvou posečené trávy nebo listí, které se na jaře odstraní. Stanoviště by mělo být světlé s vlhkou, propustnou půdou.

Hyacinty

Na slunná místa a do podobné půdy, jako je tomu u tulipánů, sázíme také hyacinty, do země je však vkládáme nejdříve v polovině října. Na některých cibulích mohou být po obvodu ještě dceřiné cibule, které na mateřské vyrostly v době uskladnění. Neloupeme je a vložíme je do půdy pevně spojené s mateřskou cibulí. Hloubka výsadby by neměla být menší než 10 centimetrů, v místech s většími mrazy sázíme i hlouběji, klidně 15–20 cm hluboko. Doporučená vzdálenost cibulek od sebe je 20 cm. Před mrazy chráníme hyacinty nastýlkou ze slámy, posečené trávy nebo z listí. Jestliže je suchý podzim, zasazené cibule zaléváme. Stanoviště by mělo být se živnou, propustnou půdou, na slunném místě až v polostínu.

Okrasné česneky

Okrasné česneky jsou v zahradách sice trochu opomíjené, ale v posledních letech se stále více prosazují. Jak vysoké tak i nízké druhy jsou totiž velmi nenáročné a trvanlivé dlouhá léta bez nutnosti vyndávání cibulí. Okrasné česneky upřednostňují slunečné stanoviště, lehkou, propustnou a výživnou půdu, bude-li s příměsí písku, bude to lepší. V chladnějších oblastech je vhodné i mulčování. Aby cibule dobře prospívaly, nesmí dojít k proschnutí substrátu, zejména během klíčení a růstu.

Tag: cibuloviny
Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se