×
Co vás zajímá?

Začnou-li hrozit přízemní mrazíky, skliďte dýně a cukety, ať se vám úroda neznehodnotí

Pokud jste ještě nesklidili dýně ani cukety, neotálejte, první noční mrazíky by je mohly poškodit a z úrody tak nebudete nic mít. Tykve jsou na mrazíky choulostivé.

Sklízíte-li plody do zásoby a ne probírkou na okamžitou spotřebu, pusťte se do toho za slunného a suchého počasí, aby plody byly bezpodmínečně suché. Opatrně odřízněte plod i se stopkou (nejlépe dlouhou alespoň 5 cm), aby se později nekazil. Ideálně by už měli na rostlině zasychat.

Cukety

Cukety se sklízí v plné zralosti, jinak by se začaly hned kazit. Sklízejte postupně po jednom a plody také po jednom odnášejte na místo skladování. Pokud by se poškodily a otloukly, nevydrží dlouhé skladování. Pozor dejte také, aby se vám nevylomila stopka, tudy se do plodu nejrychleji dostane infekce (ve formě hniloby nebo plísňové choroby).

Cukety skladujte na dobře větraném místě, kde nemrze a není vlhko, ideální jsou sklepy. Tady mají cukety možnost ještě dozrávat a většinou vydrží až do prosince. Rozložte cukety do bedýnek, do slámy na rošty nebo na police, aby se plody nedotýkaly. Vhodná teplota skladování je mezi 10 až 15 °C a optimální vlhkost kolem 55 %. Přesto plody ale nezapomeňte průběžně kontrolovat, aby nezačaly zahnívat nebo plesnivět.

Dýně a tykve

Sklizené dýně či tykve nechejte ještě cca týden „dozrát“ na sluníčku, třeba pod pergolou. Přes zimu je skladujete na dobře větraném místě, kde nemrzne (např. ve sklepě – ovšem nikoliv vlhkém, ale suchém). Dýně mají ve sklepě možnost ještě dozrávat a většinou vydrží až do jara. Plody rozložte stejně jako cukety do slámy na rošty, police nebo do bedýnek tak, aby se vzájemně nedotýkaly. Vhodná teplota skladování a optimální vlhkost je stejná jako u cuket. Plody taktéž nezapomeňte průběžně kontrolovat.

Čím déle budete dýni (za optimálních podmínek) skladovat, tím bude mít tvrdší slupku, což znamená, že uvnitř bude vyzrálá a bude mít sladkou dužinu, které může mít dokonce více vitamínů než dýně čerstvě utržená. Na krájení si pak ale vezměte opravdu ostrý nůž, abyste se do dýně dostali.

Tag: Zelenina
Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se