×
Co vás zajímá?

Máte rádi koprovku?

Přidat k oblíbeným

Kopr je voňavým kořením i léčivou rostlinou, dodá říz mnoha různým pokrmům a neměl by proto chybět v žádné zahrádce. Lze ho pěstovat i v truhlíku na balkoně a využití najde jak vonná nať, tak i semena.

Kopr vonný (Anethum graveolens) je oblíbená pěstitelsky nenáročná aromatická letnička z čeledi okoličnatých, kterou využívá od pradávna nejen evropská, ale i indická kuchyně a medicína. Byl oblíbený již ve starověkém Egyptě.

Pěstuje se jako jednoletá bylina a daří se mu nejlépe na slunečném stanovišti s propustnou půdou a dostatečnou zálivkou. Sluneční paprsky podpoří jeho bujný růst a silné aroma. Jsou vyšlechtěny různě vysoké kultivary, některé až přes metr vysoké, ty ke svému růstu potřebují i závětrné místo, případně oporu, aby nedocházelo k lámání stonků, které jsou poměrně křehké.

Kopr lze využít nejen do již zmiňované koprové omáčky, ale i na různé úpravy ryb, pokrmy z vajec či brambor, saláty apod. Přidáváme ho až na konci tepelné úpravy pokrmů, aby neztratil vůni a chuť.

Kopr v neposlední řadě prospívá také zdraví. Využít ho můžeme i pro přípravu domácí přírodní kosmetiky, kde si své uplatnění najdou i zralá semena kopru. Do láku na zavařování okurek, žitného chleba, pro přípravu čaje, který působí proti plynatosti. Kromě vonných léčivých silic obsahují koprová semena i velké množství minerálních látek (vápník, fosfor). Odvar z nich posílí vlasy a nehty. Žvýkání semen osvěží dech.

Tip:

Pokud si chcete kopr uchovat i přes zimu, je dobré ho zamrazit, tím si uchová své aroma. Upěchujte kopr do předem vybrané nádoby tak, aby se vám později dal snáze vyndat.

Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se