×
Co vás zajímá?

Květen

Zahradnický kalendář je pro každého zahradníka nepostradatelným průvodcem. Umožňuje vám pochopit, jaké práce je třeba v daném měsíci provést, aby zahrada prosperovala a byla připravena na další období. Pojďte se s námi podívat na měsíc květen.

Květen je měsíc plný zahradnických prací od výsevu po přesazování, péči o stromy a trávník, přes ochranu rostlin a boj se škůdci a chorobami.

Plánování a organizace jsou klíčové. Vytvořte si plán práce, který zahrnuje všechny úkoly, které musíte vykonat, a kdy je budete vykonávat.

Příprava na květen začíná kontrolou zahradnických nástrojů a vybavení. Ujistěte se, že je všechno v dobrém stavu a připraveno k použití. Dbejte také na přehled počasí a teploty, abyste věděli, kdy a jaké rostliny sázet a zalévat.

V tomto měsíci se provádí poslední úpravy řezu ovocných stromů. Nezapomínejte je ošetřit proti škůdcům a chorobám a v neposlední řade je přihnojit. Stejně se postarejte i o ostatní stromy a okrasné keře.

Trávník vyžaduje zvýšenou péči. Sečte, provzdušňujte, přihnojujte a proveďte případný dosev holých míst. Pravidelně odstraňujte plevel ze záhonů. Můžete aplikovat mulč, která udržuje vlhkost v půdě, potlačuje zmiňovaný plevel a zlepšuje půdní strukturu.

Sklízet lze fazole, kedluben, polníček, merlík, pažitku, petržel, pór, ředkvičku, špenát, chřest nebo pak choi.

Sázení a přesazování rostlin je třeba provádět opatrně, aby rostliny nepoškodily. Pravidelné zalévání a hnojení vyžaduje znalost potřeb konkrétních rostlin.

V květnu můžete ven vysazovat teplomilnější rostliny, které byly předpěstovány ve skleníku nebo doma. Patří sem například rajčata, papriky, cukety, dýně, lilky, okurky a další zelenina, ale také letničky a některé druhy bylinek.

Vysévejte brokolici, cibuli, cuketu, dýně, fazole, kadeřávek, kukuřici, mrkev, okurku, rajčata, řepu, brambory, hrách, lilek nebo saláty. Z bylinek si vypěstujte oblíbenou bazalku, kopr, koriandr, heřmánek, mátu, kopřivu, pampelišku nebo andělku lékařskou. Vyzkoušejte ale i saturejku, yzop, bedrník, kakost, pilát, lékořici, chia nebo oregano.

Na zahradě nesmí chybět ani okrasné rostliny. Vysít či vysadit si můžete květiny ze semen či cibulí a hlíz. O jaké rostliny se jedná? Je to aksamitník, astra, begonie, chocholatice, chrpa, dlužicha, dosna, frézie, funkie, gazánie, gloxínie, huseník, jiřinka, kala, koniklec, krásenka, leknín, liliovka, montbrécie, náprstník, nestařec, ostálka, sasanka, slaměnka, tařička, třapatkovka nebo tygřice.

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se