×
Co vás zajímá?

Nezapomeňte zazimovat choulostivé rostliny a letněné pokojovky

Noční teploty klesají a některé z rostlin, ať už pokojových nebo ostatních přenosných rostlin (durmany, palmy, citrusy a další), které jsme přes léto umístili ven, musí včas zpět do domu, jinak jim chlad ublíží.

Jaké jim zabezpečit zimoviště?

Zazimujete-li rostliny pozdě, může je chlad nenávratně poškodit. Poškození se projevuje nepravidelnými hnědými nebo černými skvrnami na listech, nicméně i když nejsou vidět, bývají zasaženy i kořeny. Slabý mráz neublíží středomořským rostlinám – oleandrům, fíkovníkům, olivám či vavřínu. Venku je ponechte, co nejdéle, je jim tam lépe než v suchém a přetopeném bytě. Je-li mírná zima, mohou zůstat venku až třeba do prosince.

Než začnete se stěhováním, zkontrolujte, zda nejsou rostliny napadeny škůdci. Při prohlížení buďte pečliví a odstraňte všechny mravence, housenky i brouky. Při napadení molicemi, sviluškami nebo puklicemi použijte vhodné ochranné prostředky, v nezbytném případě i chemii.

Rostliny zalévejte podle potřeby. Substrát by měl být vždy mírně vlhký. Necháte-li substrát příliš vyschnout, budou se rostliny zbavovat listů a vyholovat. V zimě je spotřeba vody obecně nižší.

Přestaňte s přihnojováním.

Teplomilné druhy je lepší stříhat až v předjaří, ideální je březen. Pokud by se vám ale rostliny nikam pro svoji obrostlou obří korunu nevešly, zkrátit výhony jim můžete.

Na stanovišti by měl být dostatek světla a chladno, ale ne mráz, teplota by se měla pohybovat okolo 5–10 °C.

Nezapomeňte, že čím je místo teplejší, tím více světla by tam mělo být. Druhům, které na zimu shazují listy, tma nevadí. Zcela tmavé stanoviště však nevyhovuje žádným rostlinám.

Tag: Zahrada
Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se