×
Co vás zajímá?

Císařský strom neboli Paulovnie - velmi odolný okrasný strom

Paulovnie plstnatá, jinak také císařský strom, nese svůj název na počest Anny Pavlovny Pomonovové, která byla nizozemskou královnou. Odtud vznikl tedy název čínský císařský strom. Řadí se do čeledi Paulowniaceae, jako první ji objevili na území jihovýchodní části Číny, kde má dodnes mnohostranné využití. Vysazuje se však i v teplejších částech Evropy. V České republice je považována za poměrně vzácnou dřevinu, můžete si ji prohlédnout např. na zámku Ploskovice, v parku u Domu, nebo třeba v Brně v Biskupském dvoře.

Jedná se o velmi odolnou dřevinu. Je potvrzeno, že celý strom dokáže přežít například požár, jelikož má silné a regenerující kořeny. Jako jeden z mála, nemusí mít přesný typ půdy, je totiž velmi přizpůsobivý. Půdu navíc obohacuje dusíkem a zabraňuje svými kořeny případné vzniklé erozi. Jeho růstu a vyvíjení ale zabraňují stíny ostatních stromů. Má spoustu vynikajících vlastností – je rychle rostoucí, s velkými listy a nádhernými zvonkovitými květy.

Kmen je rovný, dobře viditelný až do horní poloviny koruny. V horní části koruny větve směřují nahoru, naopak ve střední a dolní části koruny jsou vodorovné. Kůra stromu je poměrně hladká a má barvu od šedé do hnědošedé. Listy jsou oválného až srdčitého tvaru, shora matné, temně zelené, pokryté krátkými chloupky a zespodu jsou šedé. Květy jsou velké, zvonkovitého tvaru světle fialové barvy, uvnitř si můžete všimnout žlutých proužků. Plody jsou tvaru tobolky, zpočátku zelené, lepkavé, v průběhu dozrávání dřevnatí a mění barvu na šedohnědou a obsahují množství malých semen. Na zimu dřevina své listy shazuje.

Jestliže se rozhodnete paulovnii pěstovat ze semen, je dobré k tomu využít tzv. jiffy (sadbovací tablety, které přispějí k rychlejšímu procesu klíčení). Paulovnie kvete zjara, v dubnu až v květnu, než vyraší první listy.

V Číně se pěstuje kvůli velmi kvalitnímu dřevu, které je velice lehké a má výborné rezonanční vlastnosti. Používá se především na výrobu hudebních nástrojů. Díky svým vlastnostem a rychlému růstu masy, i lehkosti sušení, můžete dřevo použít k energetickému využití a k produkci biomasy. V Číně je tradicí zasadit císařský strom při narození děvčátka. Rychle rostoucí strom roste spolu s ní, a když je pak děvče zralé ke vdavkám, strom se porazí a vyrobí se z něj předměty do její výbavy.

Za dobrých podmínek se však paulovnie šíří díky lehkým semenům až agresivně, a je tak řazena mezi plevelné stromy.

Tag: Zahrada
Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se