×
Co vás zajímá?

Popenec není jen plevel!

Letos ho roste všude dost, tato léčivá a voňavá bylinka obohatí i jarní jídelníček. Popenec je pohledný, aromatický, jedlý, léčivý a nenáročný, poslouží jako zelené koření i půdokryvná rostlina.

Popenec břečťanovitý, někdy nazývaný též obecný (Glechoma hederacea), je v záhonech neprávem považován za plevel. Zjara bohatě kvete, čímž potěší nejen nás, ale i včely a čmeláky. Sám se rozrůstá do šíře a drží se při zemi, může však také splývat ze suché zídky, nebo se kousek vyšplhat po opoře, doplní štěrkový záhon nebo dlažbu. Můžete ho využít jako půdokryvnou rostlinu do nevyužitého koutu zahrady nebo na svah, kde není potřeba tolik udržovat trávník.

Vyšlechtěné zahradní variety, například s panašovanými listy, jsou oblíbené i do nádob. Uplatnit se může i v závěsné nádobě na balkoně, kde vytvoří efektní převisy. Popenec bude ideálně prospívat v polostínu, přímé slunce by mu spálilo listy, v úplném stínu zase tak nepokvete. Modré až nafialovělé kvítky se objevují v průběhu dubna až června. V tomto období se také sklízejí lístky, které se dají využít v domácí lékárně.

Listy popence jsou výrazně aromatické, jejich zemitá, kořenitá chuť i vůně dodá šmrnc bylinkovému tvarohu, polévkám, omáčkám, salátům, pokrmům z brambor i vajec. Listy můžete podusit nebo přidávat čerstvé do rozličných jídel. Mladé listy jsou nejkřehčí, starší jsou zase drsné, musíte je proto najemno nakrájet, nebo tepelně upravit.

Popenec podporuje trávení a metabolismus. Blahodárně působí na játra a je bohatý na hořčiny. Přidávejte ho jen v malém množství, neměli byste ho raději konzumovat ve větším množství, vzhledem k jeho výrazné a silné chuti. Popenec má protizánětlivé účinky, díky čemuž lze kvetoucí nať užívat při zánětech dýchacích i močových cest, které dezinfikuje i hojí.

Tip

Nálev připravíte ze lžičky sekané natě a šálku vroucí vody. Užívejte nejvýše třikrát denně po dobu jednoho až tří týdnů.

Silněji a svíravěji (např. při průjmu) působí odvar z krátce povaření nati. Nať vložte do studené vody, přiveďte k varu, pár minut povařte a poté ještě nechte chvíli luhovat. Nálev i odvar může zevně posloužit jako protizánětlivé kloktadlo, jako oplach či obklad. Mírní ekzém a urychluje hojení drobných poranění kůže.

Popenec byste neměli pěstovat, pokud chováte koně. Rostlina totiž obsahuje látku glechomin, která na koně údajně působí toxicky. Pro člověka ale popenec jedovatý není.

Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se