×
Co vás zajímá?

Červen

Zahradnický kalendář je pro každého zahradníka nepostradatelným průvodcem. Umožňuje vám pochopit, jaké práce je třeba v daném měsíci provést, aby zahrada prosperovala a byla připravena na další období. Pojďte se s námi podívat na měsíc červen.

Proč je červen klíčový měsíc pro zahradníky? Červen je měsícem, kdy už plné slunce rozehřívá půdu a rostliny potřebují více péče než kdy jindy. Teploty začínají stoupat a rostliny, jako jsou růže, levandule nebo třešně, jsou na vrcholu svého růstu a vývoje.

Mezi hlavní úkoly patří péče o rostliny, ale také výsadba a sázení nových. Připravte se na bohatou sklizeň, ale také na údržbu a péči o zahradu, jako je například čištění, ostření a údržba nářadí, kontrola zavlažovacího systému.

Věnujte svým rostlinám zvýšenou pozornost. Zahrnuje to pravidelné zalévání, ale také řez a hnojení. Rozkvetlé růže potřebují pravidelný řez, zatímco letničky a trvalky potřebují dostatek vody a živin. Zároveň hlídejte, aby nedocházelo k přelití.

V červnu je třeba dbát na ošetření ovocných stromů – především jabloní, hrušní a třešní. Odstraňte odumřelé větve a pravidelně kontrolujte, zda nejsou napadeny škůdci a chorobami.

V tomto měsíci je péče o trávník klíčová, protože teplé počasí a slunce ho mohou vysušit. Zalévejte trávník pravidelně, ale hlavně ve večerních hodinách, aby nedošlo k vysušení. Pravidelně sečte a provzdušňujte trávník.

Červen přináší s sebou nejedno nebezpečí, jako jsou škůdci, nemoci rostlin či sucho. Proti škůdcům používejte speciální přípravky a zabraňte tak jejich šíření. V případě sucha zvyšte zalévání.

Co lze v tomto měsíci sklízet? Sklízejí se první jahody a třešně. Podle doby, kdy jste vyseli semínka, můžete sklízet rané odrůdy zeleniny jako je bob, fazole, hořčice, hrách, mrkev, pažitka, petržel, ředkev, ředkvička, pak choi, mizuna nebo cuketa. Z bylinek sklízejte medvědí česnek, kopřivu, pampelišku, ptačinec. Některé druhy, jako je meduňka, máta, dobromysl, šalvěj, tymián a heřmánek, můžete sušit pro pozdější použití v kuchyni.

Při sběru bylinek je důležité sbírat je v suchém počasí, nejlépe dopoledne po vypršení rosy. Bylinky by měly být sušeny rychle v dobře větraných, tmavých prostorách, aby se zachovaly jejich účinné látky. Po usušení je dobré bylinky skladovat v uzavřených nádobách na tmavém a suchém místě.

Přesazovat můžete řadu rostlin, včetně pokojových rostlin, trvalek, letniček a některých druhů zeleniny a bylinek, které jsou již dostatečně zakořeněné a připravené na přesazení do větších nádob nebo přímo do zahrady. Jedná se například o monstery, fíkusy a palmy. Předpěstované sazeničky petúnií, lobelek a aksamitníků lze vysadit do záhonů či květináčů. Bylinky jako je rozmarýn, tymián a levandule  mohou být rozděleny a přesazeny pro lepší růst. Nezapomeňte ani na předpěstovanou sadbu zeleniny, jako jsou rajčata, papriky a lilky.

Vysévat je možné fazoli, mrkev, pór, tuřín, zelí, čekanku, hrách, kadeřávek, kapustu, špenát nebo brokolici. Z bylinek se k výsevu hodí bazalka, kopr, pelyněk, kerblík, stévie, citrónová tráva, divizna, jetel, krvavec, pilát nebo topolovka. Nezapomeňte ani na okrasné rostliny. Vysévat či vysazovat stále můžete chejr, chrpu, funkii, hrachor, koniklec, leknín, lupinu, macešku, mnohokvět, náprstník, ostálku, pupalku, sléz nebo zvonek.

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se