×
Co vás zajímá?

Bojujete každý rok se suchem a rostlinám se na záhonech nedaří? Vysaďte odolné letničky, kterým sucho a slunce nevadí

Horká a suchá léta několika posledních let a prognózy podobného průběhu počasí na roky další předjímají, že byste se měli zaměřit na pěstování rostlin, kterým takové podnebí vyhovuje. Představíme vám několik druhů letniček, které slunce milují a sucho jim nevadí. Jestliže vás tedy již nebaví každoroční boj se suchem, kdy je vody málo a květy se kloní k zemi, vysaďte na záhony odolné letničky, které si vystačí i s málem závlahy.

Jaké druhy pěstovat?

Jedinou nevýhodou kosmatce sedmikráskovitého (Dorotheanthus bellidiformis) je, že se květy otevírají pouze za plného slunce. Jde o velmi nízkou, plazivou letničku, kvetoucí od poloviny června do srpna, která svými zářivými květy skvěle zapadá nejen do skalky. Při podmračených a deštivých dnech se květy zavírají. Rostliny dávají přednost suché písčité půdě, stanoviště by mělo být teplé a slunné.

Jak už název napovídá, sluncovka kalifornská (Aschscholtzia californica), je původem ze slunné Kalifornie. Rostlina bude zahradu zdobit pouze za slunečného počasí, pokud je zataženo, květy se neotvírají. Dorůstá do výšky 30 až 40 cm a má bohaté olistění. Rostlinky nesnášejí přesazování, vyžadují sušší písčitou půdu a slunné stanoviště.

Původním domovem krásnoočka různolistého (Coreopsis basalis) je severní a jižní Amerika a Afrika, tento druh pochází z Texasu. Výška rostliny je přibližně 60 cm a má keřovitý, velmi spoře olistěný stonek. Květy jsou žluté, s výrazným, tmavě červeným očkem a objevují se od konce června do srpna. Květy můžete řezat i do vázy, kde vydrží až osm dní. Rostlinám se daří v hlinitopísčité půdě na osluněném místě, chráněném před větrem.

Šrucha velkokvětá (Portulaca grandiflora) je původem z Jižní Ameriky. Jde o nízkou letničku, dorůstající výšky 10 až 15 cm. Vhodná je i pro výsev mezi skalničky nebo k pěstování v truhlíku na balkoně. Miluje lehkou písčitou půdu a výsluní, nesnáší stín, vlhko a chladno.

V našich klimatických podmínkách se pěstuje jako letnička slaměnka křídlatá (Ammobium alatum), jež je často využívaná do suchých vazeb. Ve skutečnosti jde o trvalku pocházející z Austrálie. Slaměnky kvetou od července do zámrazu. Rostlinám vyhovují písčité půdy, v půdách humózních roste sice bujněji, ale méně kvete.

Dvoutvárka chobotnatá (Dimorphotheca sinuata) pochází z jižní Afriky a je příbuzná našeho měsíčku zahradního. Dorůstá do výšky 30 cm, roste však více do šířky a vytváří tak poléhavé porosty. Hodí se pro pěstování na skalkách i jako obruba záhonů. Dvoutvárka ke své kráse potřebuje sluneční paprsky, za deště se květy neotvírají a při dlouhodobém vlhku celá rostlina chřadne. Má ráda propustnou půdu a slunné a sušší stanoviště, kde vykvétá po celé léto.

Ze suchých oblastí Severní Ameriky pochází kokarda (Gallardia), mezi kultivary najdeme druhy jednoleté i vytrvalé. Letničky dorůstají do výšky 30 až 60 cm, mají rády živnou a propustnou půdu a hodně slunce. Nadměrná vláha v půdě kokardě škodí. Rostliny kvetou od července do září.

V jižní Africe má svůj původ medvědík koprovitý (Ursinis anethoides), který se v našich končinách objevil teprve nedávno. Dorůstá do výšky přibližně 20 cm, Vytváří bohaté keříky, které velmi krátce kvetou, cca pouhý jeden měsíc. Rostlině se bude dařit nejlépe v chudší, dobře provzdušněné půdě na plném slunci.

Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se