×
Co vás zajímá?

Chcete-li pěstovat muškáty ze semínek, aby byly v létě bohaté a krásně kvetly, s výsevem neotálejte

Když si je sami vypěstujete, silné, husté rostliny, obsypané desítkami květů budou zdobit vaše okna a balkony. V půlce ledna je ten pravý čas na výsev. Pěstování ze semen je sice trochu náročnější, ale výsledek bude stát určitě za to.

Vybrat si můžete jak pelargonii převislou, která je vhodná především do závěsných nádob, tak i pelargonii vzpřímenou, ideální do truhlíků. Základem pěstování je totiž kvalitní osivo. Semena nebývají levná, ale dodržíte-li správný postup při výsevu a následnou péči, úspěch je zaručen. Muškáty se ideálně vysévají v lednu až únoru. Budou-li mít dobré světelné podmínky, správné hnojení a teplotu kolem 20 °C vykvetou už v květnu. Světlé stanoviště je pro sazeničky nezbytně nutné, jinak by se vytahovaly za světlem.

Semena můžete zasít rovnou do substrátu, je ale lepší je nechat nejdřív naklíčit v misce na vlhkém filtračním papíru, přikryté porofólií, začnou potom klíčit za 3–7 dní. Semenáčky opatrně přeneste pinzetou do připraveného substrátu. Ukládejte je mělce vzešlými prvními děložními lístky nad povrch. Pro výsev použijte pěstební substrát s nízkým obsahem živin a přísadou rašeliny, který před použitím důkladně propaříte, např. v plátěném pytlíku v troubě nebo sterilizačním hrnci při teplotě asi 90 °C po dobu 20 min. Vydezinfikujte také nádoby, které pro výsev budete používat. Po celou dobu pěstování by se denní teplota měla pohybovat kolem 20 °C. V noci mohou být teploty o trochu nižší.

Nejdůležitější je, aby byly sazeničky pelargonií po celou dobu na světlém místě, co nejblíže u okna, stačí asi tak 8–10 centimetrů. Přibližně po 2 měsících, když už mají rostlinky několik zelených lístků, je přesaďte do květináčů s průměrem přibližně 11 centimetrů. To už do substrátu bohatšího na živiny, nejvhodnější je přímo ten určený pro pěstování muškátů (i ten raději propařte a květináče vydezinfikujte). Malé rostlinky přihnojujte od doby, kdy mají asi 5 pravých listů o velikosti pětikoruny až desetikoruny jakýmkoliv tekutým plným hnojivem vhodným pro pelargónie. Nezapomínejte ani na zálivku, ta musí být úměrná, aby substrát nebyl ani přeschlý, ani přemokřený. 

Za pár týdnů už budete mít košaté keříky s prvními kvítky. Třetí přesazení bude už do truhlíků, to ale až po "ledových mužích". 

Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se