×
Co vás zajímá?

Zdravý, s širokým využitím v kuchyni - to je celer

Miřík vonný (Apium graveolens) neboli celer se k nám dostal z jižní Evropy. Znali ho již také obyvatelé starého Egypta, kteří používali jeho listy při pohřebních obřadech. Původní planý celer moc k jídlu nebyl. Jeho šlechtěním vznikly kulturní formy, které dnes znáte jako celer bulvový, pěstovaný pro zdužnatělé kořeny, celer řapíkatý, z něhož jsou využívány zdužnatělé řapíky listů, a listový, pěstovaný pro bohatou listovou růžici.

Celer bulvový

Vegetační doba je 210–270 dní, výsev proto provádějte již v únoru. Rostlinky se 3–5 listy přepichujte do květníčků a v květnu vysaďte na záhon do sponu 30 x 40 cm. Sklízí se na přelomu září a října. Celer skladute při teplotě 0–1°C, vzdušná vlhkost by měla být 95–98 %.

Řapíkatý celer

Vegetační doba je proti jeho bulvovému kolegovi zhruba o měsíc kratší. Během růstu řapíky přihrnujte zeminou, aby vybělely. Vyšlechtěné jsou již ovšem i samovybělující se odrůdy. Řapíky se sklízí na přelomu srpna a září.

Naťový celer

Jeho vegetační doba je zhruba 210 dní. Pěstuje se pro jemnou, lehce aromatickou chuť natě. Od srpna je možné průběžně sklízet listy nebo je pak sklidit jednorázově na přelomu září a října, kdy je lze usušit.

S výsevem můžete u všech tří druhů začít na přelomu února a března. Pokud chcete klíčení urychlit, na noc ponořte semena do vody. Podobně jako u petržele nebo mrkve totiž obsahují éterické oleje, které prodlužují dobu klíčení. Nechte je oschnout a pak vysejte na povrch substrátu a jemně je přitlačte. Vhodná půda je hlinitá, středně těžká s vysokým obsahem organické hmoty a dobrou zásobou vápníku. Na lehčích půdách pak pěstujte listový a řapíkatý celer.

Vlhkost potřebnou pro klíčení zvýšíte tak, že nádobu překryjete průhledným krytem (plast, sklo), který občas nadzvednete. Na záhon sazenice vysazujte v květnu. Srdéčko sazenice nesmíte "utopit" do země, celer by se pak deformoval a místo bulvy by tvořil jen změť kořenů. Celer má vysoké nároky na zálivku a hnojení, především při výsadbě a v druhé polovině vegetace, kdy narůstá bulva. Bulvový celer se sklízí před příchodem mrazů. Listy můžete nasušit, časem však ztratí své aroma.

Tag: celer
Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se